Define Avcıları Çanlı Köprü'nün Ayaklarını Kırdı



Uşak'ta Selçuklulardan kalma 800 yıllık Çanlı Köprü, define avcılarının kazıları yüzünden yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. "Ayaklarında altın saklı" dedikodusu nedeniyle define avcılarının hedefi haline gelen köprü, üstüne kurulu olduğu Dokuzsele Deresi'nin taşıdığı kimyasal atıklardan da nasibini alıyor. Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk ise, köprünün bakımının Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu söyledi.

Kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve bir dönem Uşak'ı Denizli'ye bağlayan yolun üzerinde yer alan 800 yıllık tarihi Çanlı Köprü kaderine terk edildi. Selçuklular döneminden kalan ve "Sarı saman sarı altun. Bunu yaptıran Hatice Hatun. Yakılıp yıktırılırsa yaptırılsın" cümlesinin yeraldığı kitabesi ve köprüye adını veren çanının çalınmasının ardından, bu kez halk arasında dolaşan "Ayaklarında altın var" dedikodusu köprüyü yıkılma aşamasına getirdi. Özellikle kitabede geçen 'altın' kelimesi nedeniyle ayaklarında yapılan kazılardan nasibini alan köprü, yılların ihmaline dayanamaz noktaya geldi. Kaçak definecilerin tahribatından kurtulamayan köprü, aynı zamanda çevre felaketinden de nasibini aldı. Tarihi köprünün altından akan Dokuzsele Deresi de, Çanlı Tabakhanesi'nde üretim yapan bazı deri işletmelerinden gelen pis su ve kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akarak köprüye zarar veriyor. Derenin sularında bulunan kimyasallar nedeniyle de zarar gören köprüye, koku nedeniyle de yaklaşılamıyor. Derenin kirli suları önce Banaz Çayı'na ardından da Büyük Menderes Havzası'na ulaşıyor.

Kültür mirası tahrip ediliyor

Tarihi köprünün durumuyla ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk şunları söyledi:

"Çanlı Köprü, Karayolları bünyesinde bulunan ancak kullanılmayan bir karayolu üzerinde yer alıyor. Yasaya göre aktif halde olan karayolu üzerindeki tarihi eserlerin bakım ve onarımını Kültür Bakanlığı adına biz, kullanılmayan yollardaki eserleri ise Karayolları Genel Müdürlüğü yapmakla yükümlü. Ne yazık ki köprü tarihi eser kaçakçıları tarafından çok fazla zarara uğratıldı. Yazılı olan kitabe de yılar önce çalınmış. Bunlar bizim tarihi eserlerimiz. Biz korumak için elimizden geleni yapıyoruz, ancak duyarsızlıklar nedeniyle kültür miraslarımız tahrip ediliyor."

Çanlı Köprü

Ampir üslupta kemerli olarak inşaa edilen tek gözlü Çanlı Köprü, 1255 yılında yaptırıldı. Üzerine yerleştirilen kitabesinde 'yıkılırsa yeniden yapılsın' ifadesi bulunan köprüye konulan çanın da hikayesi var. Uşak yönünden gelen kervanlar, Denizli'ye giderken, Çanlı Köprü'den geçerek yakındaki bir konaklama yerinde mola verirlermiş. İşte bu konaklama yerinde bulunanlar, kervanın geldiğini öğrenmek için köprünün altına bir çan yerleştirir, kervan köprünün üzerine geldiğinde çan çalar, sesi duyan konaklama yerindeki insanlar koşarak kervanı karşılarlarmış. 1960'lı yıllara kadar duran ve daha sonra çalınan bu çan ile kitabe hala bulunamadı.