Definecilerin Tahrip Ettiği Rum Kilisesi Restore Ediliyor



Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'nın Doğu girişinde bulunan İncesu ilçesinde yer alan Aziz Eusthatios Kilisesi, 1924 yılından sonra Rumların ilçeden ayrılması ardından belediye bünyesine geçti. Kilise, bir dönem tiyatro salonu, sanat okulu ve askeri arşivlerin tutulduğu depo olarak da kullanıldı. Kilise, özellikle son 50 yıl büyük zarar gördü. Defineciler tarafından birçok bölgesi kazılan kilisenin freskleri tahrip edildi.

İncesu Belediyesi, tarihi kilisenin turizme kazandırılması için 1 ay önce çalışma başlattı. DHA'da yer lan habere göre; iç ve dış bakımı yapılacak kilisenin 2 yıl içinde restore edilerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Tarihi Yapı Yeniden Kazandırılacak
İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, ilçenin daha önce Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olduğunu belirterek, "Geçmiş dönemde tarihi yapılara verilen tahribatlar yerli ve yabancı turist sayısını yüzde yüze düşürdü. Bizler de gerek tarihi zenginliklere sahip çıkmak gerekse de ilçemize 'bacasız sanayi' tabir edeceğimiz turizmi yeniden kazandırmak için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile birlikte kilisenin restorasyon çalışmasına başladık. Şu an iskeleler kuruldu. İç ve dış restorasyon yapılacak. 2 yıl sürmesini beklediğimiz restorasyon çalışması sonunda İncesu'ya önemli bir tarihi yapı yeniden kazandırılmış olacak" dedi.