Değirmendere’de Jeotermale Karşı Direniş Devam Ediyor



Aydın’ın Kuyucak ilçesi Değirmendere köyünde, Turcas Kuyucak Jeotermal isimli şirketin açmak istediği jeotermal kuyusuna karşı köylüler direnişi sürdürürken jandarma müdahale ederek 4 köylüyü gözaltına aldı.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş., polis ve jandarma koruması altında jeotermal kuyusu açma çalışmalarına devam ediyor. Değirmendere köylüleri ise evlerinin 35 metre yakınında bulunan ve zeytin bahçesine yapılmak istenen jeotermal kuyusuna karşı gece gündüz alanda nöbet tutmayı sürdürüyor.

22 Ekim Salı günü sabah saatlerinde iş makineleriyle bölgeye gelen jeotermal firması çalışanları, Değirmendere çayından kuyunun açılacağı araziye yol açmak istedi. Duruma tepki gösteren köylüler, iş makinelerinin önünü keserken, bölgeye çok sayıda jandarma çevik kuvvet ekipleri ve polis gönderildi. Jandarma ekipleri, evlerinin yanı başında jeotermal kuyusu açılmasına karşı çıkan vatandaşlara müdahale ederek 4 köylüyü gözaltına aldı. Köylülerin, Nazilli Karakolunda sabaha kadar tutuldukları ve ertesi gün serbest bırakıldığı öğrenildi. Öte yandan Turcas Kuyucak Jeotermal’in çalışmalarına engel oldukları iddiasıyla, Değirmendereli vatandaşlardan şikâyetçi olduğu belirtildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

TMMOB: “Jeotermal enerji santralleri denetlenmeli”
TMMOB, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Aydın’ın Kuyucak ilçesi Değirmendere köyünde, Jeotermal Enerji Santrali için kuyu açılmasına karşı direnen köylülere jandarma müdahale ederek 4 kişiyi gözaltına almıştır. Yurttaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. ‘Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı’ hepimizin anayasal hakkıdır. Bu hakkını savunmak için, havasını, suyunu, doğasını savunmak için verilen tüm mücadelelerin yanındayız. Jeotermal Enerji Santrallerine karşı başta Kızılcaköy, Kıyıköy, Değirmendere Köyü ve diğer yöre halklarının sergilediği haklı tepki ve mücadelesinin destekçisi ve takipçisiyiz. Sorunun daha da büyümemesi için mevcut Jeotermal Enerji Santralleri etkin bir şekilde denetlenmelidir. Yanlış yerde yanlış projelendirilen ya da yanlış uygulamalarla işletilen santraller kapatılmalıdır. Kapasite aşımı nedeniyle Menderes Havzasında yeni JES yatırımlarına izin verilmemelidir.” ifadelerine yer verdi.

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ise yaptığı açıklamada, “Köylüler topraklarını korumaya çalışıyor. Uzun süredir direnişlerini sürdürüyorlar. Dün de şirket yol açmak için çalışma başlatmasına tepki göstermesi üzerine köyüler buna müsaade etmedi. 4 köylü gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. Doğamızı korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.