''Dekoratif Amaçlı Aydınlatmaların Enerji Bedelinin Belediyelerce Ödenmesi İstenecek''



Foto: Veysel Kara (AA)

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) İcra Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ekiplerinin SEDAŞ'ın görev bölgesinde 78 personelle 15 gün sürecek denetimlere başladığını bildirdi.

Aydınlatma Genelgesi çerçevesinde TEDAŞ ekiplerinin 7 bin 640 sayaçta teknik denetimler yaptığını anlatan Güven, ''Cadde, bulvar ve sokak aydınlatmalarının bedelini belediyelere fatura ediyor, bedelini de Hazineden alıyoruz. Valilik ve kaymakamlıklar saat 2.00'den sonra tüketimin yarıya indirilmesiyle ilgili yetki kullanabiliyor. 'İki lambadan birini söndürebilirsiniz' diyorlarsa bunları söndüreceğiz ama asayiş açısından önem arz ettiği için genelde cadde ve bulvarlarda lambalar yanıyor. Bunların bedelini de belediyelere fatura ediyoruz. Fatura bedelini belediyeler kontrol ediyor, ödemesini de hazine yapıyor'' diye konuştu.

Genelgeye uygun enerji kullanılarak aydınlatılan alanların enerji bedelinin 2015'e kadar Hazine tarafından karşılanacağını kaydeden Güven, TEDAŞ ekiplerinin enerji tüketimiyle ilgili saha denetimi yaptıklarını anlattı.

Dekoratif amaçlı aydınlatma

Bazı belediyelerin dekoratif amaçlı aydınlatma yaptığına işaret eden Güven, söz konusu işlemlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yönetmeliklerine uyulmadığını öne sürdü.

Denetim ekiplerinin yönetmeliğe aykırı olan konuları da kontrol ettiğini anlatan Güven, ''Genelgede 'dekoratif amaçlı aydınlatmalar Hazinece ödenmez' ifadesi yer alıyor. Dolayısıyla bu hükme bağlı olarak, Hazine kabul etmediği zaman bu bedeli belediyelerden isteyeceğiz. Belediyelerle bu şekilde aramızda ciddi bir şekilde olumsuzluk doğacak. Bunları belediyelerin düzeltmesi lazım. Yeni yapılacak tüm aydınlatmalar TEDAŞ'ın onayına tabi'' ifadelerini kullandı.

''Dekoratif amaçlı aydınlatmaların enerji bedelinin belediyelerce ödenmesi istenecek'' diyen Güven, sözlerini şöyle tamamladı:

''Enerji bedelini ödemedikleri zaman da enerjinin kesilmesi gündeme gelecek. Bu durum sokakların karanlıkta kalmasını sağlayacak. Burada bize, belediyelere, TEDAŞ'a ve Hazineye görev düşüyor. Bu işi düzeltmeliyiz. Bedelini alamadığınız zaman elektriği keseceksiniz. Belediyelerin dekoratif olarak yaptıkları aydınlatmalarda en az enerji kullanımı standartlarına uymaları gerekiyor. Parklar, bahçeleri onlar ödüyor, orada kullanabilirler ama halka açık olan yerlerde yapılan testler tamamen dağıtım şirketine ait. Orada da standartlara uygun direk kullanımı gerekiyor. Burada da usul genelgeyle sabittir.''