Demir Çelik için 2 Yıl Bekleyen Kibar Holding Muradına Erdi



Kibar Holding, Güney Koreli Hyundai ile ortak olduğu Hyundai Assan fabrikasından sonra Adapazarı'na yeni bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Karasu'ya demir-çelik fabrikası kurmak için harekete geçen Kibar Holding, yasal prosedürü tamamladı. Toplam yatırım tutarı 1.4 milyon dolar olan fabrikanın bin 500 kişiye iş olanağı sağlayacağını kaydeden Kibar Holding Yatırım Grubu Başkanı Kerim Dervişoğlu, 2010 yılında başlayacak inşaatın üç yıl içinde tamamlanacağını söyledi.

'Kredi alacağız'

Tesisin ilk etabının 700 milyon dolara mal olacağını vurgulayan Dervişoğlu "Böyle büyük yatırımlar için ihtiyaç duyulan finansmanın yüzde 20- 30'u özkaynaklardan geriye kalanı ise kredilerle karşılanır. Biz de bu yolu izleyeceğiz" diye konuştu. Kibar Holding yöneticisi Dervişoğlu, bu büyük projeye yabancı yatırımcıların da büyük ilgi gösterdiğini belirterek "Demirçelik sektöründeki deneyimleri ve hammadde açısından zengin kaynaklara sahip olduğu için fabrikayı Ruslarla kurmak istiyoruz. Ama küresel ekonomik krizden ötürü Ruslar biraz çekingen davranıyor. Buna rağmen üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız" diye konuştu.

2 yıl ÇED raporu beklendi

Kibar Holding'in demir-çelik fabrikasını kurma kararını 2006 yılında aldığını anlatan Yatırım Grubu Başkanı Kerim Dervişoğlu, Adapazarı Karasu'da 2 bin 200 dönüm arazi üzerine kurulacak tesis için uzun süre izin beklediklerini aktardı. "ÇED Raporuyla ilgili onay geçen ay elimize ulaştı" diyen Dervişoğlu, gereken izinlerin tamamlanmasının ardından temel altyapı yatırımları için çalışmalara başladıklarını söyledi.

'Ruslarla görüşüyoruz'

Karasu'da kurulacak 2 milyon ton üretim kapasiteli fabrikayı Rus yatırımcılarla kurmak istediklerini belirten Kibar Holding Yatırım Grubu Başkanı Kerim Dervişoğlu, görüşmelerin halen devam ettiğini söyledi. Dervişoğlu "Ortaklık için küresel piyasalardaki tansiyonun biraz düşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Dervişoğlu: Sektörde büyüme potansiyeli görüyoruz

Demir-çelik sektöründe yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Dervişoğlu "Ülkemizde kişi başına çelik tüketimi 300 kilo civarında. Araştırmalar bunun kısa zamanda 600-700 kg'lere çıkabileceğini yani büyük bir potansiyel olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Yassı mamul alanında ithalatı azaltacak yeni yatırımların ülke ekonomisi açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kibar Holding yöneticisi "Bu yatırımlar istihdam kadar paranın ülkede kalması açısından da önemli" dedi. Kibar Holding, Erdemir'in özelleştirilmesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) konsorsiyumunun büyük hissedarı olarak öne çıkmıştı.