Demir-Çelik Sanayine Kömür Katkısı



Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) çalıştırmadığı sahaları kiralama yöntemiyle 1989'da işletmeye başlayan özel sektör, demir-çelik sanayinin de kömür ihtiyacına destek veriyor. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Maden Yasası'nın 2004'te yürürlüğe girmesiyle 1989'dan itibaren devam ettikleri üretim durdurulan ve ihaleyle yasal güvencelere kavuşan özel maden işletmeleri, yatırımlarla üretimlerini arttırıyor.
    
Özellikle Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ'nin yerli kaynaklara yönelim politikası kapsamında yurt içinden tedarik ettiği kömür miktarını 2006'daki 25 bin ton seviyelerinden 300 bin ton seviyesine yükseltmesi özel işletmelerin üretimine yansıyor. ERDEMİR'in istediği analiz değerlerinde üretim yapabilen özel işletmelerin bazıları üretiminin tamamını, bazıları da bir bölümünü fabrikaya satıyor.
    
Yıllık 50 bin 898 tonla başladıkları üretim rakamlarını yatırımlar ve istihdam sayısındaki artışla 1 milyon ton civarlarına yükseltmeyi başaran özel maden işletmeleri, Türkiye'nin yurt dışından ithal ettiği kömür miktarının düşmesine de katkı sağlıyor. Kuruma ait 28 sahada faaliyet gösteren 19 firma arasında yer alan Bahadır Kardeşler Madencilik Lavuar İşletmeciliği ve Nakliye Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mümin Bahadır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TTK'nın atıl sahalarından ülke ekonomisine taş kömürü kazandırıldığını söyledi.
    
İstihdama katkı
    
Özel sektörde 4 bin 500 civarında kişinin istihdam edildiğini anlatan Bahadır, şöyle konuştu:
    
''Aylık ortalama 2 bin 500 ton civarında kömür satıyoruz. Bunun 1500 tonunu ERDEMİR'e, bin ton civarındakini de Karabük'e ısınma amaçlı gönderiyoruz. Üretimimizin büyük kısmını ERDEMİR'e satıyoruz. Zonguldak'ta katı yakıt üreticiliğine 2003'te TTK 13 Nolu saha taşeronu olarak başlamış ve 2010'da 15 Nolu sahanın işletmeciliğini aldık. Madencilik sektöründe çözümler sunabilen, güven duyulan, lider bir firma olmak amacını taşıyoruz. Tüketicinin ihtiyacına göre gerekli tüm hammaddeyi karşılayacak düzey ve kalitede ürün temin edebilecek kapasiteye sahibiz. Üretimin yanı sıra kömür yıkama-eleme, kantar ve torbalama tesislerimizle de ürün kalitemizi kat kat arttırıp müşteri memnuniyetini sağlıyoruz.''
    
Bahadır, 210 kişiyi istihdam ettiklerini, planlı şekilde yatırımlarının devam ettiğini kaydetti.
    
ERDEMİR yetkilileri de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve bölgedeki özel işletmelerden tedarik edilen kömür miktarının arttırılmasına yönelik önemli çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
    
''Bu çalışmalar neticesinde yurt içinden tedarik ettiğimiz kömür miktarı 2006'daki 25 bin ton seviyelerinden bugün 300 bin ton seviyesine çıkmıştır. TTK ve özel firma sahipleriyle işbirliğine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Zonguldak havzasının piyasa koşullarını mümkün kıldığı sürece ERDEMİR kömür ihtiyacının önemli bölümünü önümüzdeki yıllarda artan şekilde karşılamaya devam edecektir.''