Demir-Çelik Sektörüne Çin Darbesi

Çin’in piyasadan çok miktarda kütük alması, demir fiyatlarının yükselmesini neden oldu. Demirin ton fiyatı son bir ayda 140 milyon lira arttı.

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Babacan, “Firmalar taahhütlerini yerine getiremez duruma geldi” derken, İMO Adana Şube Başkanı Acuner de demir fiyatının yükselmesiyle yapıların maliyetinin yüzde 10 artacağını söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin, tekstilden sonra Türkiye’de demir-çelik sektörüne de girdiği, ve piyasadan çok miktarda kütük alması sonucu demir fiyatlarının son bir ayda 140 milyon lira artırmasına yol açtığı ve bunun sonucunda inşaat sektöründeki firmaları taahhütlerini yerine getiremez duruma getirdiği iddia edildi.
Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, yaptığı açıklamada, bir ay öncesine kadar tonu 680 milyon lira olan demirin 820 milyon liraya yükseldiğini söyledi.
Demir fiyatlarındaki artışın Çin’in piyasaya girerek kütük almasından kaynaklandığını belirten Babacan, “Bunun sonucunda, İskenderun ve çevresindeki 20’ye yakın haddanenin de birim maliyeti yükseldi ve kapasiteleri düştü. İSDEMİR yerli haddecilerin talebini karşılayamıyor. Çin’in de devreye girmesiyle haddeciler, piyasaya arz edilen inşaat demirinin fiyatını yükseltiyor” dedi.
Demir fiyatlarının yükselmesinin firmaların taahhütlerini yerine getiremez duruma getirdiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti: “Demir-çelik ürünlerindeki yüksek fiyat artışı sistemin düzgün işlemesine engel oluyor. Fiyat artışı yılbaşından bu yana yüzde 40’ları aştı. Serbest pazar ekonomisinde fiyatlar, arz-talep dengesine göre belirleniyor ama bu olağanüstü bir durum. Bu sıkıntının önüne geçilmesi lazım.”

“DEMİRİN GERÇEK FİYATI BU DEĞİL”
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Bahadır Acuner de Çin’in piyasadan kütük toplamasının fiyatları artırdığını belirterek, “Spekülatif bir artış yaşanıyor. Demirin gerçek fiyatı bu değil” dedi.
Fiyatların önümüzdeki günlerde düşeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Acuner, “Demir fiyatlarındaki yükseliş, yapı maliyetlerini yüzde 10’a yakın artırır. Buna devletin müdahale etmesi lazım. Gerekiyorsa demir ithal edilsin. Birilerinin spekülatif kar edinmesi kamu yararına değil” diye konuştu.
Payas ve Çevresi Haddeciler, Sanayiciler Dernek Başkanı Kemal Yolbulan ise sektörün yüzde 70-80 oranında dışa bağımlı olduğunu belirterek, “Yurtdışındaki büyük firmalar, hammadde ve yan girdilerde artış yaptı. Piyasanın belirsizliği nedeniyle kütük ithalatı yapamıyoruz, ancak İSDEMİR’in verdiğiyle yetiniyoruz” dedi.