Demir Fiyatları Yüzde 90 Artacak



Brezilyalı madencilik şirketi Vale, çelik üreticisi Asyalı müşterilerine satışların çeyrek dönemlik belirlenen fiyatlarla yapılması konusunda anlaştığını, anlaşma sonrasında fiyatların yüzde 90 yükseleceğini açıkladı.

Brezilyalı madencilik şirketi Vale ve Avustralyalı BHP Billiton, demir cevherinin çeyrek dönemlik belirlenen fiyatlarla satışı konusunda Japon çelik üreticileriyle anlaştığını açıklayarak, madencilik şirketlerinde milyarlarca dolarlık gelir kaybına yol açtığı düşünülen yıllık sabit fiyatlı satış kontratlarının sonunun geldiğine işaret geldi.

Çeyrek dönemlik fiyatlara nihai geçiş için dünyanın ikinci büyük üreticisi Rio Tinto'nun da yıllık belirlenen fiyat kontratlarını sonlandırması gerekiyor. Şirket çeyrek dönemlik kontratlara bu yıl geçmeyi umduğunu belirtmişti.

Dünyanın üçüncü büyük madencisi BHP Billiton, bugün yaptığı açıklamada Asyalı müşterilerine tedarik ettiği demir cevherinin büyük bölümünü bir yıldan kısa vadeli kontratlarla satmak için anlaştığını ve satışların piyasada oluşan fiyatları esas alacağını kaydetti.

Vale de, çelik üreticisi Asyalı müşterilerine satışların çeyrek dönemlik belirlenen fiyatlarla yapılması konusunda anlaştığını, anlaşma sonrasında fiyatların yüzde 90 yükseleceğini açıkladı.

Vale anlaşmayla birlikte ilk defa çeyrek dönemlik kontratlar yapmaya başladı. BHP ise uzunca bir süredir hem yıllık hem de daha kısa vadeli kontratlarla satış yapıyor.

Vale'nin son fiyat artırımlarıyla birlikte Japon Nippon Steel ve Güney Koreli Posco demir cevherinin tonu başına 105 dolar ödeyecek.

Yarın sona erecek yıllık gösterge kontratta fiyat, ton başına yaklaşık 62 dolardı.

Demir cevherinin spot fiyatı, çelik üretiminde dünya çapında görülen toparlanmanın da etkisiyle Eylül ayından beri yüzde 100'ün üzerinde arttı.

Ancak özellikle bazı Avrupalı ve Çinli çelik üreticileri, talepteki toparlanmanın henüz süreklilik arz etmediğini gerekçe göstererek spot fiyatlara dayanan satış kontratlarına karşı çıkıyor. (Reuters)