Demir ve Kurşun İhracatı Arttı



İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin (İMİB) yazılı açıklamasına göre, Türkiye'nin farklı bölgelerinde doğrudan ve dolaylı olarak 750 bin kişiye istihdam yaratan madencilik sektörü, 2012'nin ikinci ayında en fazla ihracatı Fas, Belçika, Irak, İspanya ve Çin'e yaptı.
    
Şubat ayında Fas'ın öne çıkmasının nedeni 10 milyon dolarlık kurşun cevheri alımı gerçekleştirmesi oldu. Şubat ayında ihracatın değer bazında en fazla arttığı ülkeler Fas, Meksika, Avustralya, Sırbistan ve Belçika oldu.
Demir cevherleri ihracatı önceki yıla göre değerde yüzde 580,14, kurşun cevherleri ihracatı değerde yüzde 423,45 artış gösterdi. Şubat ayında demir cevheri ihracatı 3 milyon 364 bin dolar, kurşun cevheri ihracatı 22 milyon 927 bin dolar oldu.
    
Blok mermer ve traverten ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,86, işlenmiş granit ihracatı yüzde 21,85 arttı. Blok mermer ve traverten ihracatı, yaklaşık 33 milyon 720 bin dolar ve işlenmiş granit ihracatı 1 milyon 385 bin dolar olarak gerçekleşti.
    
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, 2012 yılında maden sektöründe ihracat artışının yüzde 10 seviyelerinde olmasını beklediklerini açıkladı. Bu doğrultuda 2012 yılı maden sektörü ihracatının 4,2 milyar dolar, doğal taş ihracatının 1,85 milyar dolar düzeyinde olacağını tahmin ettiklerini kaydeden Özer, ''Üretim sanayinin gelişmesi, sanayinin gelişmesi ise hammaddenin temini ile mümkün. Önümüzdeki dönemde en önemli hedefimiz maden ürünlerinin üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak. Hammadde üretimimizdeki artış cari açığın azaltılması için de çok önemli olacak'' dedi.