Demirdöküm'den Enerjiye 1.4 Milyon Avroluk Yatırım



Demirdöküm Yönetim Kurulu Başkanı Christoph Grosser, yeni oluşturdukları güneş enerjisi sistemine 1 milyon 390 bin avro yatırım yaptıklarını söyledi

Demirdöküm Yönetim Kurulu Başkanı Christoph M. Grosser, yeni oluşturdukları güneş enerjisi sistemiyle hem daha çok verim alınacağını, hem dekoratif bir görüntüye sahip olunacağını hem de ısı yalıtımı sağlayacaklarını belirtti. Grosser, bu sistem için 1 milyon 390 bin avro yatırım yaptıklarını söyledi.

Klima fabrikası da kurdu

Demirdöküm Yönetim Kurul Başkanı ve Genel Müdürü Christoph M. Grosser, Denizli S.S. Servergazi Mavişehir Konutları’na döşenen Demirdöküm Solar Sunrol cihazlarını incelemek üzere Denizli’ye geldi. İncelemeler sırasında açıklamalarda bulunan Grosser, 2008’den itibaren iki yeni yatırım yaptıklarını, birinci yatırım olarak klima fabrikası kurduklarını kaydetti.

Daha önce ‘Koç Grubu’na ait oldukları için bir üretimlerinin olmadığını belirten Grosser, “Vaillant Grup’a geçince bizim de yatırımlarımız oluştu. 8 milyon avro olarak bir yatırım gerçekleştirdik. İlk defa yüzde 78 Türk yan sanayisinden oluşan parçalardan bir klima oluşturduk. Genellikle Çin’den ithal edilen parçaları, şu anda biz Türkiye ağırlıklı kullanıyoruz. Yılda 600 bin adet klimayı 2009’dan itibaren piyasaya sunduk” dedi. Sunrol Solar ürünleriyle de yatırım yaptıklarını ifade eden Grosser, şunları söyledi:

“Sunrol Solar sistemi yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu üretildi. Bu ürün Roll Bond adı verilen özel üretim teknolojisiyle Türkiye’de bir ilk. Bu sistemi kurmak için Bozüyük Fabrikası’na 1 milyon 390 bin avro yatırım yaptık. Roll Bond sistemi sayesinde TÜV’den onaylı yüzde 83.6 verimi ile en yüksek performansı sağlayan güneş panelini ürettik. Sunrol sistemi -40 dereceye kadar düşük ısıda bile çalışabiliyor.”

Isı gücü yüksek

Demirdöküm Yönetim Kurul Başkanı ve Genel Müdürü Grosser, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sistemin en büyük özelliği normalde 18-24 kanaldan su geçerken bizde ise 54 kanaldan su geçiyor. Böyle olunca da panelin ısı gücü daha yüksek oluyor. Biz diyoruz ki üç panel kullanmak gerekirken bizim için iki panel de yeterli. Yani bizimle bir panel tasarruf edebilirsiniz ısı elde etmek için. Normalde yüzde 74 verim alınırken bizimle yüzde 86 verim alabiliyorsunuz. Montaj şeklimiz de biraz daha hızlı. Panelleri kaynaklar olmadan çatının üzerine monte edebiliyoruz. Yeni panellerin ısı gücü çok yüksek olduğu için binaların dış cephelerine dik olarak koyabiliyoruz. Normalde bir eğim olması gerekir ama bizde verim çok yüksek olduğu için bu eğime gerek kalmıyor. Çatılarda olan çirkin görüntüleri yok edeceğiz. İlerleyen zamanlarda dekoratif bir şeyler yapacağız. Bu şekilde hem daha çok verim almış olacağız, hem dekoratif bir görüntü hem de ısı yalıtımını sağlayacağız.” (aa)