Demirtaş Ceyhun'u Kaybettik



Yazar-Mimar Demirtaş Ceyhun, tedavi gördüğü Alman Hastanesi’nde 29 Temmuz Çarşamba günü yaşama gözlerini yumdu. Alman Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamada, zatürre tanısıyla hastanenin yoğun bakım servisine kaldırılan Ceyhun’un, saat 15.00 sıralarında hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada, Ceyhun’un tedavisi sürecinde kısa süreli bir iyileşme dönemi yaşadığı, fakat ikincil bir enfeksiyon ile gelişen çoklu organ yetersizliğinin ölüme sebebiyet verdiği belirtildi.

30 Temmuz Perşembe günü Teşvikiye Camisi'nde kılınan ikindi namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilen Ceyhun'un son yolculuğunda eski / yeni milletvekilleri, yazarlar ve sanatçılar da hazır bulundu.

YEM Kitabevi'nin ilk yöneticisiydi

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından yayımlanan Yapı Dergisi'nin ilk yayın komitesinde yer alan Demirtaş Ceyhun, aynı zamanda 1973 yılında kurulan YEM Kitabevi'nin de ilk yöneticisiydi.O yıllarda Kitabevi'ni canlandırmak için edebiyatçıların buluştuğu Perşembe Toplantılarını düzenlemeye başlayan Ceyhun, sadece 1973 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Fazıl Hüsnü Dağlarca, Aziz Nesin, Behçet Necatigil, Necati Cumalı, Yaşar Kemal, Tahir Alangu, Rauf Mutluay ve Füruzan gibi edebiyatçıları YEM Konferans Salonunda ağırlamıştı.

Demirtaş Ceyhun kimdir?

Demirtaş Ceyhun 1934 yılında Adana'da doğdu. Ceyhun, 1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü bitirdi. Genelde toplumsal konuların irdelenmesine yönelen eserler veren Ceyhun'un ilk hikayeleri 1955 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlanmaya başlandı.

Yazarlığının ilk döneminde kişisel sorunlar üzerine eserler veren Ceyhun'un konulara bakış açısı, cinsel ve ruhsal sorunlara getirdiği farklı yaklaşımlar dikkati çekti. Ancak yazarın günümüzde kitlelerce tanınması, daha sonraları çağdaş içeriği ağır basan, toplumsal gerçeklerin kökenlerine yönelen inceleme eserleri ile olmuştur. Ceyhun, Asya adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü, Çamasan adlı eseriyle 1973 Sait Faik Hikaye Armağanı' nı kazandı. Yazarın ayrıca Horozlu Ayna isimli bir çocuk hikaye kitabı da bulunuyor.