Demokrasi Meydanı Yerine Lunapark!



Anakent Belediye Meclisi’nin aralık ayı olağan toplantısında çok tartışılacak bir karara imza atıldı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın aylar önce Cumhuriyet Ankara aracılığıyla yurttaşlara duyurduğu “Demokrasi Meydanı” alanının, lunapark ve eğlence alanı olarak kiraya verilmesine ilişkin karar, CHP’li ve MHP’li üyelerin muhalefetine karşın oyçokluğuyla kabul edildi. Oysa Yenimahalle Belediyesi, bu alan ile devamına Çayyolu’nun kent meydanını yapmak üzere planlamalara başlamış, düşündüklerini maket halinde Çayyolu halkının onayına da sunmuştu. Karara en sert tepki, Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar’dan geldi. Belediye Meclisi toplantısında AKP’li Melih Gökçek’in bu kararla Çayyolu halkını cezalandırdığını söyleyen Yaşar, “Yenimahalle Belediyesi’nin bu alan üzerindeki meydan projesini engelleyip onun yerine birilerine peşkeş çekmek istiyorlar” dedi. Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ben burayla ilgili üç aydır çalışıyorum. Burası yasalara göre bizim. Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar görevini yapmadığı için şimdi orada tasarruf yapmak istiyor. Yani Çayyolu halkı cezalandırılacak. Burası meydan için en uygun yer. Bunun dışında Çayyolu’nda meydan yapılabilecek bir alan yok. Büyükşehir Belediye Başkanımızla seçim sonrası 1.5 saat görüştüm. Başkan’a ‘Yenimahalle ile ilgili hayırlı ne yapacaksan senin önünü açarım, engel olmam. Ne senin yetkine dokunurum ne de seni kendi yetkime dokundururum’ demiştim. Çayyolu’nun cezalandırılmasına katiyen müsaade etmeyeceğim.” Yaşar, Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’e yönelik tepkisinin ardından Meclis toplantısını terk etti.

Çayyolu’nda yaşayan yurttaşlar, Yenimahalle Belediyesi’nin “Demokrasi Meydanı” projesini benimsemiş ve onay vermişti. Karara tepki gösteren Yenimahalle Belediyesi, bahar aylarında başlatmayı planladığı “Demokrasi Meydanı” projesini öne çekti ve çalışmaları başlattı. İlk gün toprak zemin üzerine mucur dökmeye başladı. İkinci gün, mucurun üzerine demir hasırlar döşendi ve beton döküldü. Alanın bir kenarına iki metrelik Atatürk heykeli dikilecekti. Ancak ikinci günün akşamı gelen Anakent Belediyesi ekipleri yapılan çalışmaları dozerlerle yerle bir ettiler.

‘Lunapark istemiyoruz’ dilekçesi

Kent merkezi beklerken lunapark kararı ile sarsılan Çayyolu sakinleri bir yandan sivil toplum örgütlerine diğer yandan da muhtarlara başvurmaya başladılar. Çayyolu’ndaki 9 mahalle muhtarı bir araya gelerek kent meydanının lunaparka çevrilmesine ilişkin karar nedeniyle Anakent Belediye Başkanı Gökçek’e bir dilekçe gönderdiler. Dilekçelerinde, Lunaparkın Çayyolu’nun dokusuna zarar vereceğini düşündüklerini belirten muhtarlar, Demokrasi Meydanı’nın ise halktan tam destek ve onay aldığını vurguladılar. Öte yandan çok sayıda yurttaşın muhtarlıkları arayarak sitemde bulundukları da kaydedilen dilekçede, “Lunapark yapımına ilişkin kararın bölge halkının istek ve beklentileri doğrultusunda yeniden değerlendirilmesini, bölge sakinleri adına önemli rica ederiz” denildi. Ancak, Anakent Belediyesi ekipleri lunapark yapılması için araziye çizgi çekip, kazıkları çaktı ve iş makineleri ile kazıya başladı.

‘Bu halka eziyettir’

ÇABA Derneği Başkanı Engin Uç, Gökçek’in bir televizyon programında konuya ilişkin, “Arkadaşımız yeni belediyecidir, yeni belediye başkanı olmuştur. Buraya meydan yapılacaksa bu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılabilir” dediğini anımsatarak, “Arcadium’un arkasındaki alan (18093 parsel) planlarda ‘meydan’ olarak gösteriliyor. Eski bir belediyecinin de bunu bilmesi gerekir” dedi. Uç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İktidar ve onun uzantısı Büyükşehir Belediye Başkanı meydanlardan korkuyor, halkın o alanlarda düşüncesini söylemesinden çekiniyor. Meydan yerine lunapark dayatıyor. Şimdi Büyükşehir Belediyesi’nden beklediğimiz, planların aslına dönülmesi ve Çayyolu halkının kesinlikle ihtiyacı olmayan lunapark kararının iptalidir. Halk rağmen dayatmalarla sözde böyle ‘hizmet üretilmeye’ kalkışılması halka hizmet değil eziyettir...”