Deneysellik ile Gerçeklik Arasında Bir Sınır: Future Systems

40 yıldır yapı ve mimarlık sektörünü buluşturan Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını ilgililerle buluşturmaya devam ediyor. Yapı-Endüstri Merkezi, alanında dünyaca ünlü mimar ve tasarımcılarla düzenlediği konferanslarla mesleki iletişim ortamının kalitesinin yükseltilmesini, dünya tasarım pratiğinin bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği bir ortam yaratma hedefi çerçevesinde Jan Kaplicky konferansını gerçekleştirdi.

Dünyanın en yenilikçi mimarlık ve tasarım ofislerinden biri sayılan Londra merkezli Future Systems’in kurucu ortağı Jan Kaplicky, AKG Gazbeton ve Fibrobeton sponsorluğunda, İcon ve Yapı dergisinin basın sponsorluğunda 4 Kasım 2008 tarihinde Yapı-Endüstri Merkezi ’ndeydi.

Yeni Prag Kütüphanesi, Budvar Konser Salonu, Hauer Kral Evi, Natwest Medya Merkezi, Gallerde’ki Ev gibi pek çok tasarımı dünyaca tanınan ve konuşulan mimar Jack Kaplicky, konferansta kendi tecrübesi ve yaklaşımından yola çıkarak tasarım ve mimarlık anlayışını dinleyicilerle paylaştı. Konferansın ardından Dejan Sudjik editörlüğünde basılan kitabını da imzalayan Kaplicky’nin tasarımları mimari olarak yenilikçi ve çarpıcı olmakla kalmıyor, doğadan ve teknolojiden ilham alarak farklı endüstrilerden üretilmiş çok fonksiyonel ürünlerden oluşuyor.  Yapı-Endüstri Merkezi’nin konuğu olarak 4 Kasım 2008 tarihinde Türkiye’ye gelen ünlü Mimar’ın dünyanın farklı ülkelerinde tasarımları bulunuyor. Dünya’da 20’den fazla ülkede konferans veren Kaplicky’nin bugüne kadar 10 kitabı basıldı ve projeleri günümüze kadar 30’dan fazla ülkede yayınlandı.

Günümüzün en yenilikçi mimarlık pratiğini sürdüren Future Systems’in kurucu ortağı olan Kaplicky, mimarlık ve tasarım ofisini Amanda Levete ile birlikte yönetiyor. Yaratıcı projelerle kendilerini mimarlık ve tasarım dünyasında farklı bir yere konumlandırmayı başaran Future Systems aralarında Lord’s Cricket Ground Media Centre (1994), Comme des  Garçons(1988), Marni (1999) ve Birmingham’daki Selfridges (2003)’ın da bulunduğu iz bırakan birçok çarpıcı tasarıma da imza attı. Future Systems, dünya çapında çağdaş formlardan ödün vermeyerek, geleneksel mekan algısına meydan okuyan, çevresel duyarlılık ve verimliği ön planda tutan yaklaşımları ile tanınıyor. Araştırma, tasarım süreçleri ve üretimlerinin yaşamsal bir parçası olduğunu vurgulayan Jan Kaplicky, tasarımları deneysel ile gerçeklik arasındaki sınırda konumlandırıyor.