Yeraltı Otoparkına Neşter



Büyükşehir Belediyesi'nin kent merkezindeki park yeri ihtiyacını karşılamak ve trafik sıkışıklığını ortadan kaldırmak amacıyla Kültürpark'ta yapmayı planladığı yeraltı otoparkı, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun neşterine uğradı. Kurul'un otoparkın yapılacağı bazı bölgelere yapılaşma izni vermemesi üzerine 1100 araçlık planlanan yeraltı otoparkının kapasitesi de yarıya düşürüldü.

'Doğal yapı bozulur'
Belediye, Yeni Fuar Projesi kapsamında yıkılan pavyonların bulunduğu boş alanların altına 1100 araçlık yeraltı otoparkı yapmak için 2 yıl önce harekete geçti. Alanın yeraltı otoparkı olarak tescil edilmesi için hazırlanan planlar Belediye Meclisi'nde kabul edildi. Buna göre yıkımı gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu, Sarmaşık, Amerikan ve Sabancı pavyonlarının altına denk gelecek şekilde toplam 1100 araçlık yeraltı otoparkı yapılacaktı.

Belediye, Kültürpark'ın tarihi ve doğal SİT alanı olması nedeniyle projeyi hayata geçirebilmek için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan ön onay da aldı. Hazırlanan projeler tekrar Kurul onayına gönderildi. Ancak, Kurul, eski TRT binası, Atlas pavyonu ve yıkılan eski Vestel pavyonunun bulunduğu alanların projeden çıkartılmasını istedi. Kurulun bu kararı, "bölgenin doğal yapısınının bozulabileceği" gerekçesiyle aldığı öğrenildi.

Girişimler sürüyor
Bunun üzerine Belediye, projeden Kurul'un izin vermediği bölümleri çıkarmak zorunda kaldı ve yapılacak otoparkın kapasitesi 1100'den 550'ye düşürüldü. Belediye yetkilileri yeraltı otoparkı ile ilgili çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini belirterek, uygulama projeleri hazırlanan otoparkın kapasitesinin 590'a çıkarılması için çalıştıklarını kaydettiler.

Bahriye Üçok hizmete girdi
2003 yılında Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarı'nda 276 araç kapasitesiyle Türkiye'nin en uzun yol altı otoparkını hizmete sokan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda Alsancak'ta Atatürk Spor Salonu altındaki 130 araçlık yeraltı otoparkını da hizmete açtı. Bu sayede Alsancak ve çevresindeki park yeri sorununda bir miktar da olsa rahatlama oldu. Geçen 5 yıllık süreçte kente 9 bin 247 kapalı ve açık araç park yeri kazandıran Belediye, önümüzdeki 5 yıllık dönemde, proje çalışması süren 1330'u yeraltı olmak üzere toplam 2 bin 530 kapasiteli açık ve kapalı park yerini hayata geçirmek için çalışma başlatacak.

Hangi bölgeye neler kazandırıldı?
*Bayramyeri Katlı Otoparkı (150 araç)
*Bornova Katlı Otoparkı (320 araç)
*Bahriye Üçok Yeraltı Otoparkı (276 araç)
*Karşıyaka Yasa Yeraltı Otoparkı (77 araç)
*Atatürk Spor Salonu Önü Yeraltı Otoparkı (130 araç)

1999-2004 arası yapılanlar
*Yeni yapılan kapalı otoparklar (823 araçlık)
*Yeşil alan içi otoparklar (3 bin 116 araçlık)
*Yol üzeri otoparklar (5 bin 178 araçlık)

Gündeme alınan yatırımlar
*Atatürk Lisesi Yeraltı Otoparkı (400 araç)
*Akdeniz Caddesi Katlı Otoparkı (522 araç)
*Gazi İlköğretim Okulu Arkası Yeraltı Otoparkı (150 araç)
*Hocazade Camii karşısı Katlı Otoparkı (250 araç)
*TRT Binası Bahçesi Yeraltı Otoparkı (187 araç)