"Deniz Kıyısında Bir Derya: Yeşilköy" Osmanlı Bankası Müzesi'nde anlatılıyor

Osmanlı Bankası Müzesi'ndeki Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen İstanbul Sohbetleri'ne, bu ay Turgay Tuna katılıyor. 12 Nisan Çarşamba günü saat 18:30'da gerçekleştirilecek "Fenerden Levantenlere, Eski Evlerden Mimarlara: Yeşilköy" başlıklı söyleşide, İstanbul'un güzide semtlerinden Yeşilköy'ün bilinmeyen tarihine değinilecek.

Ayastefanos olarak da bilinen Yeşilköy, 1871 yılında demiryolunun hizmete girmesiyle cazip bir sayfiye semtine dönüştü. İstanbul'un kalburüstü Levanten aileleri, yazarlar, politikacılar ve seçkin Müslüman tüccarlar Yeşilköy'e yerleşip, burada güzel köşkler ve konaklar yaptırdı. Turgay Tuna konuşmasında, Ahmet İhsan Tokgöz, Halit Hakkı Karay, Nadir Nadi, Mehmet Ali Aybar, Ninette de Valois, Philippe Bello, Amanchich, Barborini, Guiglio Mongeri gibi ünlü isimlerin yaşadığı Yeşilköy'ün renkli geçmişini anlatacak.

Turgay Tuna
Tercüman, rehber ve araştırmacı-yazar Turgay Tuna 1951 yılında Bakırköy'de doğdu. Bakırköy tarihi araştırmaları üzerine birçok dergi ve gazetede makaleleri yayımladı. 1996 yılında İletişim Yayınları'ndan çıkan "Bir Zamanlar Bakırköy" adlı kitabını, 2000 yılında Bakırköy Belediyesi tarafından yayımlanan "Hebdomon'dan Bakırköy'e" adlı kitap izledi.

2002 yılında, Sabriye Şeker ile birlikte Yeşilköy 2001 Koleji Sanat Galerisi'nde "Ayastefanos'tan Yeşilköy'e" isimli sergiyi açtı. 2003 yılında yine Sabriye Şeker ile birlikte BASAD Sanat Galerisi'nde "İşgal Döneminde Bakırköy" adlı sergiyi, 10-18 Eylül 2005 tarihleri arasında da Bakırköy Town Center'da geçmişin Bakırköylü fotoğrafçılarından Bülent Öner'le birlikte "Bir Zamanlar Bakırköy" adlı sergiyi gerçekleştirdi. Halen Collection Club üyesi olan Turgay Tuna, yıllardan beri eski Bakırköy ve Yeşilköy'le ilgili görsel doküman, belge ve obje topluyor.

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70
obmuze@ottomanbank.com
www.obmuze.com