Deniz Palas’ı Milliyet’e Anlatmıştı



Şakir Eczacıbaşı’nın en büyük arzusu İKSV’nin Şişhane’deki yeni mekânı Deniz Palas’a taşındığını görmekti. Ne var ki sağlığı 16 Ocak’ta gerçekleşen açılışta bulunmasına el vermedi. Eczacıbaşı, açılıştan beş ay önce ‘İKSV’nin kültür mirasına kazandırdığı bir değer’ olarak ifade ettiği Deniz Palas’ı ilk ve son kez Milliyet gazetesine anlatmıştı...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), neden Deniz Palas’a taşınmaya ihtiyaç duydu?

İKSV’nin uzun yıllardır kendine ait bir mekân arayışı vardı. Vakfımıza yakışan uygar bir çalışma alanının yanı sıra yıl boyunca sanat etkinlikleri sunabileceğimiz bir performans mekânı, gelir getirebilecek alanları da bulunan bir yapı bizim için en uygunu olurdu. Deniz Palas, bu gereksinimleri büyük ölçüde karşılıyor.

Deniz Palas’ın hikâyesini sizden dinleyelim...

Yeni binamız, 19. yüzyılda alınan imar kararlarıyla ahşap binaların yerine sanat değeri yüksek, taş ve tuğla binaların yapılmaya başlamasıyla yeniden şekillenen Galata bölgesinde. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin izlerini taşıyan Art Nouveau stilindeki yapı 20. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş. Haliç’e de hâkim konumuyla çevrenin en önemli yapılarından. Satınalımı ve restorasyonu açısından yüksek maliyetli bir yapı oldu. Binanın özgün mimari özellikleri aynen korundu, hatta neredeyse yok olmuş öğeleri özenle günışığına çıkarıldı. İlginç bir olay da mimarıyla ilgili. Resmi kayıtlarda pek rastlanmayan ve yapım yılı dahi kesin olarak bilinmeyen bina, yalnızca Pervitich’in Sigorta Haritaları’nda görünüyor. Mimarın adı ise cephe çalışmaları sırasında taş yüzey temizlenirken ortaya çıktı. Artık Rum mimar Georges Coulouthros’a ait olduğunu biliyoruz.

İKSV’yle can bulan Deniz Palas’ın İstanbul için önemi nedir?

Deniz Palas, 38 yıldır, başta İstanbullular olmak üzere, Türkiye’nin kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunmak için çalışan İKSV’nin kültür mirasına kazandırdığı bir değer olarak önem taşıyor. Bölgeye kattığı değerle çevrenin de daha uygar ve çekici olmasını sağlıyor.

Ne tür etkinlikler olacak Deniz Palas’ta?..

2010 Ocak’ından başlayarak çok amaçlı salonumuzda haftada dört beş gün klasik müzik, caz, tiyatro ve çocuk etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Mekân farklı amaçlı kullanımlara uygun olarak tasarlandı; sabit bir sahnesi bulunmuyor ve gerektiğinde oturma düzenli gerektiğinde ayakta değişik etkinlik türerine uygun.  Nitelikli ve sanatseverlerin ulaşabileceği türde gösteriler düzenleyeceğiz ve sanatseverlerle İKSV arasında daha yakın bir ilişkiyi de başlatmış olacağız.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ancak Atatürk Kültür Merkezi (AKM) başta olmak üzere birçok sahnede etkinlik düzenlenemiyor. Deniz Palas şehrin imdadına yetişebilecek mi?

Deniz Palas’ın büyük bölümü çalışma amaçlı kullanılıyor. Salonumuz da büyük ölçekli bir mekân değil. Oturarak 200, ayakta 500-600 kapasiteli. Sezon boyunca da ağırlıklı olarak İKSV’nin festival dışı etkinliklerine ev sahipliği yapacak. İstanbul büyüklüğünde bir kentinse AKM ölçeğinde birden fazla, orta büyüklükte çok daha fazla gösteri mekânına gereksinimi var.