Deniz Şehrine 3 Yüzer Marina



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tarabya Koyu’na akan atık suların biriktirdiği çamur tabakasının taranarak temizlenmesi çalışmalarını basın mensuplarına yerinde göstererek bilgi verdi. Tanıtım gezisinde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da hazır bulundu. Baltalimanı’ndan Sarıyer’e kadar atık su tünel çalışmasının bittiğini ve üst bölgelerde oturanların atık sularının toplanarak kolektöre bağlandığını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, tarama çalışmasıyla da koylarda yıllardır biriken çamurları temizlediklerini söyledi.

Göreve geldiklerinde 190 kilometre olan dere ıslah çalışmasına 91 kilometre ilave yaptıklarını, sahil bandı boyunca 1653 kilometre atıksu şebekesi döşediklerini, 234 kilometrelik sahilin 170 kilometresini denize girilebilir hale getirdiklerini anlatan Kadir Topbaş, Türkiye’de ilk defa mikro tünel sistemi ile 1236 metre uzunluğunda 60 santimetre çapında kazı yaparak Tarabya Koyu’nda 8 sokağın atığını Baltalimanı Kolektörüne bağladıklarını ve bu çalışmanın toplam uzunluğunun 10.5 kilometre olacağını kaydetti.

Başkan Topbaş, “Daha önce tarama çalışmaları yapılan İstinye Koyu’nda 28 bin metreküp çamur tarayarak koyu denize girilebilir hale getirdik. Şimdi Tarabya Koyu’nda çamur tarama çalışması başladı. 7 bin 500 metreküp çamur tarandı. 10 bin metreküp daha taranacak. Böylece burası da bu yaz denize girilebilir hale gelecek. Bundan sonra atıksu, kontrolsüz İstanbul Boğazı’na girmeyecek. Hem Avrupa hem de Anadolu yakasında bu çalışmalar hızla devam ediyor. Tüm bu çalışmalar ‘Dünya Çevre Ödülü’ alabilecek çapta büyük ve önemli hizmetler. İstanbul, çevre kirliliği ile mücadelede çok başarılı. Çevresiyle, çiçekleriyle, deniziyle yaşanabilir bir şehir haline geldi” diye konuştu.

İstinye, Tarabya ve Bebek Koylarına ‘Yüzer Marina’ yapılacak
Sahilleri İstanbullulara açmak için İstinye, Bebek ve Tarabya Koylarında ‘Yüzer Marina’ yapacaklarını ve bu bölgelerde teknelerin sahile bağlanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un bir deniz şehri olmasına rağmen yeterince denizden yararlanamadığına dikkat çekti. Turizmi etkileyecek olan marinaların gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, Pendik Belediyesi ile çok ciddi ölçekte bir marina ihalesini yaptıklarını, Kartal’da da bir marina projeleri bulunduğunu söyledi.

Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı’nda hazırlanan marina projeleriyle ilgili olarak da şöyle konuştu; “İstanbul Boğazı’nda kendi içinde doğal marina nitelikli birkaç körfez var. Sahil boyunca vatandaşları rahatsız eden tekneleri kaldırarak halkın sahil ile temasını sağlamak için Tarabya, İstinye ve Büyük Bebek Koylarına yüzer marina yapmak için proje hazırlıyoruz. Bu yerler bizim kontrolümüzde olmadığı için Maliye Bakanımızdan talepte bulundum, olumlu karşıladı. İSPARK şirketimiz bu koylarda yüzer marina yaparak işletecek. Dünyada bu alanda iyi olduğuna inandığımız yabancı bir firmayla da teknik birliktelik yapabiliriz. Arzumuz, vatandaşa ucuz bir hizmet vererek, teknelerin sahile bağlantılarını kaldırıp, burada insanların rahatlıkla yürümesini, balık tutmasını ve denize girebilmesini sağlamak. Yakın bir tarihte bu çalışmayı başlatacağız.”

Kıyı denetimini de Büyükşehir Belediyesi yapacak
Kadir Topbaş, şu anda teknelerin kıyıya bağlanmasına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin müdahale edemediğini, ancak sistemi kontrol altına alarak hoş olmayan ve vatandaşı sahilden kopartan görüntüleri ortadan kaldırmak için müdahale yetkisi istediklerini kaydetti. Denizcilik Müsteşarlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda bu kontrolü üzerlerine alma konusunda mutabakata vardıklarını dile getiren Topbaş, “Bunu yaparken oradaki vatandaşlarımızı mağdur etmeden, yer göstererek bu düzenlemeyi yapmayı hedefliyoruz. İstanbul’u kontrollü, sistemli ve herkesin buna uyduğu bir kent haline getirmemiz lazım. Artık başıboş, herkesin kendi istediği gibi hareket ettiği bir kent olmamalı” dedi.

Başkan Topbaş, tanıtım toplantısının ardından beraberindekilerle birlikte Tarabya esnafını ziyaret ederek ‘hayırlı işler’ diledi ve vatandaşlarla sohbet etti. Tarabya sahilindeki döşeme taşlarının düzgün olmadığını farkeden Topbaş, taşların derhal düzeltilerek engelliler ile çocukların kullanımına uygun hale getirilmesi talimatını verdi.