Denize Metal Yağıyor

Sugözü Termik Santralı’nın (İSKEN) atıkları İskenderun Körfezi’ndeki kirliliği arttırırken canlıları da tehdit ediyor. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne yaptırılan ölçümler sonucu hazırlanan rapora göre, denize salınan ağır metal oranının her geçen yıl arttığı, bunun denizdeki yaşam için büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Adana’nın kıyı ilçesi Yumurtalık’ın Sugözü mevkiinde 2002’de işletmeye açılan santralla ilgili İSKEN’in düzenli yaptırdığı ölçümlerde, “Körfez’deki Bentoz tür zenginliği ve biyoçeşitliliğin 5 yılda 25’ten 8’e düştüğü görüldü” denilmesi santralın kirlilik tehdidini bir kez daha gündeme taşıdı.

Prof. Dr. Dursun Avşar’ın koordinatörlüğünde yapılan ölçümlerde başta barbun balığı olmak üzere körfezde yaşayan birçok balık türünün neslinin yüzde 98 oranında azaldığına dikkat çekildi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu Dönem Başkanı Prof. Dr. Figen Doran, santralın kurulma aşamasında gösterdikleri tepkinin bu raporla şimdi ne kadar haklı olduklarını kanıtladığını vurguladı.