Denizin 5 Metre Altında 'Kaynak' Eğitimi



Foto: Serkan Güçlü (AA)

Zonguldak'ta istihdam garantili su altı kaynakçılığı kursuna katılan 13 kişiye denizin 5 metre derinliğinde eğitim veriliyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Zonguldak İl Müdürlüğü, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ile Batı Karadeniz Sualtı Denizcilik Kulübü'nün iş birliğiyle bir süre önce başlanan eğitim denizin altında sürdürülüyor. Su altı bakım, onarım, kaynakçılık ve kesme için ara eleman yetiştirilmesinin hedeflendiği kursla haftada 5 gün eğitim verilen 13 kursiyere denizin 5 metre derinliğinde kaynak yapılması öğretilerek su altındaki çalışmalar görüntülenip kayıt altına alınıyor.
    
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Eğitmeni Gürol Velioğlu, karada yapılan sanayi işlerinin yüzde 90'ının su altında da gerçekleştirilebildiğini söyledi. Daha önce düzenledikleri kurslara katılanların işe yerleştirildiğini, sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesine çalıştıklarını ifade eden Velioğlu, şöyle konuştu:


    
''Su altında boya, kaynak, kesme, kaplama, montaj ve taşlama çalışmaları yapılabiliyor. Şu an eğitim alan 13 kursiyere denizde kaynak yapmayı öğretiyoruz. Görüntülü ve sesli haberleşme sayesinde su altındaki dalgıcın nasıl bir işlem yaptığını, aynı zamanda denizdeki işin ne durumda olduğunu görüyoruz. Son derece emniyetli şekilde çalışıyoruz. Nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ocak ayının ilk haftası bitecek olan kursumuzda başarılı olan kursiyerler ülkemizde ve yurt dışındaki tersanelerde, limanlarda ve iskele inşaatlarında çalışacaklar.''

İŞKUR Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit de kursun istihdam garantili olduğunu belirterek, ''Kursiyerlerimize 5,5 aylık eğitim süresince günde 15 lira harçlık veriliyor. Kursun sonunda da Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alıyorlar'' dedi.