Denizlere Altı Gözetleme Kulesi



Denizlerde artan kirlilik Deniz-Temiz Derneği TURMEPA'yı harekete geçirdi. Dernek şimdi denizlerdeki altı ayrı noktaya gözetleme kuleleri kuracak. Bu uygulamayla denizleri kirletenlerin tespiti amaçlanıyor. İlk gözlem kulesi mayıs ayında Fethiye'de, ikincisi Antalya'da kurulacak. Bu proje ile her gün deniz suyu ölçülecek, kirletenler de gezici timler tarafından tespit edilecek.

Türkiye'nin ilk 'atık alım gemisi' de Göcek'te önümüzdeki haziran ayında devreye girecek. Avrupa Birliği'nin araştırmalarına göre Karadeniz şu an tam anlamıyla 'ölü deniz'. Akdeniz ise can çekişiyor. Akdeniz Havzası, dünyadaki 34 sorunlu bölge içinde üçüncü sırada yer alıyor. Birliğin tespitlerine göre Ege Denizi için de tehlike çanları çalıyor.

"Hemen harekete geçmeli" diyen Deniz-Temiz Derneği Genel Müdürü Levent Ballar, kirletenleri bir bir tespit edecek projeleri hayata geçirmeye hazırlandıklarını söyledi. Dernek bu kapsamda ilk olarak ilk etapta altı gözlem kulesi inşa edilecek.

Ballar, "1200 kilometre sahil şeridinde tehdit altındaki yerlerde her 200 kilometrede bir gözlem istasyonu kuracağız. Dünyada ilk proje bu. Fethiye ve Antalya'da ilk istasyonlar dikilecek" diye konuştu.

Projeyle:

- Üniversite denizin analizini yapacak
- Kirlilikle ilgili raporlar yayınlayacak
- Yerel yönetimler tedbir alacak
- Tesisler denizleri, yatları denetleyecek.

Gözlem kulelerinin devreye girmesiyle her gün denizlerin röntgeni çekilecek ve kirletenler cezalandırılacak.

Proje 15 mayısta başlatılıyor
TURMEPA'nın 'büyük gözaltı' adını verdiği proje için 15 mayısta düğmeye basılıyor. İlk gözlem kulesi Fethiye'de devreye giriyor, ikincisi Antalya'da. Sonra sırasıyla İskenderun, İzmir ve Karadeniz'de de kirlilik gözlemlenecek.

Deniz-Temiz Derneği, bir de Türkiye'nin ilk atık alım gemisini Göcek'te devreye sokuyor. Atığın denize atılmaması için ücret karşılığı Göcek Belediyesi yatların yanına gidip bu gemiyle atıkları alıp, arıtma tesislerine götürecek.

Bu projeye paralel olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte ilk etapta 28 kıyı ilimizdeki ilköğretim okullarında deniz kirliliği konusunda eğitim verilmeye başlanacak.