Denizli Mimarlar Odası Şubesi' nin İzmir Çıkarması Gerçekleşti



Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) nin 2005 Temmuzunda İstanbulda yapacağı Kongresine hazırlık teşkil edecek "2005 İstanbul'a Doğru Anadolu Kongreleri" nin 3. sü 22-23 Ekim 2004 tarihinde İzmir'de yapıldı.

İzmir Atatürk Kültür Merkezi'ndeki bölge kongresine İzmir, Denizli, Balıkesir ve Çanakkale illerinin şube başkanları, valileri, belediye başkanları ev sahipliği yaptı. Bu illerden çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, belediye meclis üyelerinin, belde belediye başkanlarının ve mimarların katıldığı kongrenin teması"Tarihi Kentlerde Büyüme ve Mimarlık" idi.



Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı'nın "Denizli Kenti ve Mimarlar Odası" adlı bir sunum yaptığı, Denizli adına Prof. Dr. Necati İnceoğlu'nun "Denizli'de Büyüme ve Mimarlık" adlı bir bilimsel sunuş yaptığı kongrenin açılışında , Denizli Valisi Sn. Gazi Şimşek de bir bir konuşma yaparak kenti, sorunlarını ve çözüm yollarını sıraladı. Denizli'nin etrafındaki küçük belde belediyelerinden dolayı sağlıklı büyüyemediğini belirten vali, girişimci insan yapısı ile Denizli'nin ekonomideki büyümesini yerleşim ve mimari konusunda gerçekleştiremediğini bunu sağlıklı gerçekleştirmek için tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, kongrenin ilk günü yaptığı konuşmada kentin parçalanmışlığından söz etti. Denizli'nin "Mimarın Kenti "değil daha çok "Müteahhitlerin Kenti" olduğunu, yaklaşık %60 kaçak yapının olduğunu, çevre kirliliğinin hat safhada olduğunu, kentin 19 dere yatağı üzerine kurulduğunu, şehir suyu şebekesinde %60 kaçak olduğunu, her bin ton suyun 600 tonunun Denizli yer altını sulamak için kullanıldığını, bunun da zemin sıvılaşmasına belediye eliyle bir katkı olduğunu söyledi. Kara bir taplo çizmek istemediğini, ama bir tespit yaparak buna göre sorunların üzerine gidilmesi gerektiğini belirten Zeybekçi; Kentte en çok görüştüğü STK başkanının Mimarlar Odası Şube Başkanı olduğunu, diyaloglarının iyi olduğunu, projeler konusunda da yardımlaştıklarını belirtti. Denizli'nin 2 milyar dolar ihracat yaptığını, ekonomik büyümeye paralel kentin sağlıklı büyüdüğünün söylenemeyeceğini belirten zeybekçi, kentin kurtuluşunun çevre belediyeleri ile birleşerek tek bir yönetim sistemine kavuşmasına bağlı olduğunu söyledi.


Şube başkanı Süleyman Boz sunumunda; Mimarların planlama ve karar aşamalarında etkili olmadığını, parselasyon yapılırken, kente dair makro kararlar alınırken mimarlık mesleğinden yararlanılmadığını, yöneticilerin ancak tıkandıklarında mimarları aklına getirdiğini dile getirdi. Şube'nin en büyük başarılarından birinin Pamukkale'nin kurtarılması konusundaki çabaları, mesleki ihtisas ayırımı, mesleki denetim, usta eğitim programı, yapıların denetlenmesi konusunda olduğunu belirten Boz, nüfusu 2000 i bulmayan belediyelerin plan yapma yetkilerinin kente zarar verdiğini, tarım alanları, çevre, kültürel yapıların Denizli'de tehdit altında olduğunu, ancak 1/25 000 lik nazım plana uyulması ve tadilatlarla planların delinmemesi ile Denizli'nin kent olabileceğini, Denizli'nin şu durumu ile rantiyecinin, gecekonducunun, vurguncunun kenti olduğunu, mimarın kenti olmadığını söyledi.

Kentin mimarlarının sadece diplomalı mimarlar olmadığını, kenti yönetenlerin, yerel ve merkezi idarenin, STK'ların ve kent halkının da kentin mimarları olduğunu belirten Boz, kentin mimarları Denizli'ye sahip olduğu oranda şehir mimarın kenti olacaktır şeklinde sözlerini bağladı.
23 Ekimde yapılan panel/Forum'da Denizli adına konuşma yapan Belediye başkanı Nihat Zeybekçi; Konut talebini karşılamak için 1000 konutluk Aktepe mahallesinde bir site oluşturacaklarını, Toplu Konut İdaresi ile anlaşmaya vardıklarını, tip projelerinin idare tarafından verileceğini belirtti. Oda Genel başkanı Oktay Ekinci'nin projelerin Denizli'de yapılmasının daha doğru olacağını söylemesiüzerine, başkan Zeybekçi ilk aşamada bunun mümkün olmadığını, gelecek etaplarda Denizli'li mimarlarla çalışacaklarını söyledi. Tip Projeye "Kominist işi" olduğu için aslında kendisinin de karşı olduğunu ama TOKİ'nin bu konuda toleranslı davranmadığını belirtti.
22 ekim akşamı Denizli Valisi Gazi Şimşek, Bergama Vapuru'nda tüm bölge valileri, belediye başkanları, mimarlar odası şube başkanları, mimarlar, basın mensupları ve STK temsilcilerine yemek verdi. Körfez turu atan vapurda sanatçılar Tolga Çandar ve Seza Kırgız ege türküleri ile katılımcılara keyifli anlar yaşattılar.

23 Ekim akşamı ise İzmir Arkeoloji Müzesinde İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, katılımcılara resepsiyon verdi. Denizli'den 2 otobüs mimarın katıldığı toplantıya Korucuk Bel. Başkanı Ali Osman Bayrak, Akkale Bel. Başkanı Zekeriya Öz, Denizli Bel. Mc. Üy. Tuncer Savru, Basın mensupları, meslek odası temsilcileri ve çok sayıda Denizlili katıldı.

Kongre sonunda Denizli Oda Şube Başkanı Süleyman Boz "En Başarılı Oda Başkanı" olarak ilan edildi ve Kongre Tematik Kurul üyeleri ve Oda Genel Başkanı Oktay Ekinci tarafından tebrik edildi.

2005 Temmuz'unda dünyadan 10 bin mimarın katılacağı, Habitat'tan sonra ülkemizin aptığı en büyük uluslar arası kongre olacak "Kentler; Mimarlıkların Pazaryeri" adlı kongreye Denizli Mimarlar Odası Şubesi "Pamukkale" konulu bir proje ile katılacak. Denizli Belediyesi, Valilik, bazı yerel yönetimler ve mimarların da stant açmayı planladığı kongre Denizli'nin kentsel boyutta dünyaya açılacağı bir pencere olacak.

Denizli Şubesi Olarak; Başta sayın valimiz Gazi Şimşek'e, belediye başkanımız Nihat Zeybekçi'ye, Prof. Dr. Necati İnceoğlu'na, kongreye katılan belde belediye başkanlarımıza, bel.mc. üy.si Tuncer Savru'ya, STK temsilcilerine, tüm mimar meslektaşlarıma katkılarından dolayı teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.