Denizli’de ‘Plan’ Çıkmazı



Denizli İdare Mahkemesi, daha önce önemli bir bölümü “yeşil alan” olarak belirlenen, ancak Denizli Belediyesi’nin 1997 yılından bu yana çeşitli kararlarla ticaret kapsamına aldığı ve bugün üzerinde bir alışveriş merkezi bulunan Demokrasi Meydanı'ndaki arazinin imar plan değişikliklerini iptal etti. Şimdi belediye ya aynı bölgede bir yeşil alan bulacak, ya da araziyi geri alıp yeşil alana çevirecek.

Multi Turkmall isimli firmanın “Forum Çamlık” adıyla alışveriş merkezi açtığı Demokrasi Meydanı’ndaki yer, 1997 yılına dek imar planlarında belediye hizmet, kültür ve eğitim alanı, park olarak gösteriliyordu. Alanın oluşturulması konusunda dönemin belediye yöneticileri, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) uygulamasına giderek bazı yurttaşların arsalarını da yeşil alana kattı. 1998 yılında ise dönemin encümeni, DOP'la birlikte 25 bin metrekareye çıkarılan alanı Denizli Belediyesi adına tescil ettirdi.

Dönemin CHP’li Belediye Başkanı Ali Marım ve ekibi bu alana gençlik merkezi yapmak için kolları sıvadı. Marım'ın savına göre 4 bin metrekarelik bir alana oturacak merkezin yapımına da başlandı. Kaba inşaatı tamamlanan, bodrum katı bir süpermarket zincirine kiralanan merkez, kaynak sıkıntısı nedeniyle bitirilemedi. “Yap-işlet-devret” modeliyle bir yatırımcı arayışı da sonuç vermedi. Sorun, Marım’dan sonra göreve gelen DYP’li Ali Aygören döneminde de sürdü.

2004 yılında göreve gelen AKP’li Nihat Zeybekci, belediyenin bu inşaatı tamamlayacak kaynaklara sahip olmadığını söyleyerek, “alanı satalım” önerisinde bulundu. Belediye encümeni, 2005 yılında meclisten gerekli yetkiyi aldı ve 25 bin metrekarelik alanla ilgili imar plan değişikliklerine gidildi. Alan, 18 milyon 160 bin YTL bedelle Multi Turkmall'a satıldı.

TMMOB, alışveriş merkezi inşaatının başladığı günlerde, Denizli İdare Mahkemesi’ne Denizli Belediyesi aleyhinde dört ayrı dava açtı. “Forum Çamlık” geçen aylarda hizmete açılırken, bölge idare mahkemesi de söz konusu alanın imara açılması ve satışını öngören 4 meclis kararını da iptal etti.

Bu karar sonrası Denizli Belediyesi’nin 1 aylık sürede aynı bölgede 25 bin metrekarelik bir alanı yeşil alan göstermesi gerekiyor. Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, bir an önce Demokrasi Meydanı’na yakın bir bölgede yeni bir yeşil alan yaratacaklarını söylerken, TMMOB İL Sekreteri Aydın Yücel, “Aslında biz zamanında konuyla ilgili tespitlerimizi yaptık. Keşke o zaman dinlenseydik de olay bu aşamaya gelmeseydi. Yürütmenin durdurulmasını istemiştik. Mahkemenin verdiği karar.la artık Forum Çamlık’ın yasal bir dayanağı kalmadı. Bizim davayı açtığımız sırada, henüz bir bina olmadığı için yıkım kararı istememiştik. Bundan sonrası belediyeye kalmış. Belediye, bir çözüm yolu üretecektir. Ancak sonuçları ne olursa olsun, ülkemizin bir hukuk devleti olduğu tescil edilmiş ve çok önemli ve emsal teşkil edecek bir dava kazanılmıştır” diye konuştu.