Denizli'deki 11 Fay Hattı Kayıp!



Deprem korkusuyla yaşayanlara müjde, Denizli'de fay hatlarını yok etmenin yolu bulundu! Pamukkale Üniversitesi (PAU) kentten 14 fay hattının geçtiğini tespit edince getirilen kat sınırlamasına itiraz eden müteahhitlerin özel bir şirkete hazırlattığı raporda, sadece üç fay bulunduğu, bunların da zaten aktif olmadığı ileri sürüldü. İşin ilginci, her iki rapor da Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce onaylandı.

Denizli halkını bir süredir meşgul eden fay tartışması belediyenin PAU'dan jeolojik harita hazırlamasını istemesiyle başladı. Bir yıl boyunca çalışan uzmanlar dört yıl önce raporlarını açıkladı. Rapora göre kentin altından 14 fay hattı geçiyordu. Rapor, Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Bu tarihten sonra Denizli Belediyesi kentte üç kattan fazla inşaata izin vermedi.

Dört yıldan bu yana daha fazla kat izni almak için ruhsat almak isteyen arsa sahipleri ve müteahhitler ise belediyeye başvurarak kendilerinin de rapor hazırlatmaları halinde dikkate alınıp alınmayacağını sordu. Olumlu yanıt gelmesi üzerine de Erdem Yer Bilimleri Şirketi'ne başvuru yapıldı. Şirketin 40 bin YTL karşılığında hazırladığı rapora göre kentin altında varolduğu söylenen 14 faydan 11'i hiç olmamıştı. Üçü de zaten aktif değildi, dolayısıyla yüksek katlı binalara izin vermenin mahsuru yoktu.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü bu raporu da onayladı ve belediyeye gönderdi. Denizli Belediyesi, PAU ve Erdem Yer Bilimleri Şirketi'ni karşı karşıya getiren bu durum nedeniyle dün basın toplantısı düzenlendi. İkinci raporun arsa sahipleri ve müteahhitlerin girişimiyle hazırlandığını doğrulayan Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, İmar Müdürlüğü'nde üçten fazla kat ruhsatı almak için bekleyen 50'ye yakın dosya olduğunu söyledi. Yetkili bir kurum tarafından onaylanan rapora uymak zorunda olduklarını belirten Başkan Yardımcısı Çınar, "Raporlar, birbirini yok sayan, kötüleyen raporlar değil. Her ikisini de değerlendireceğiz. Uzmanlara inceleteceğiz, onay veren makamla görüşeceğiz. Tüm bunların sonunda da bir karar vereceğiz" dedi.

Toplantıya PAU adına katılan Prof. Halil Kumsar ise araştırmaya 25 uzmanın katıldığını anlatarak, "Özel şirket, derinliği 0,5 ile 4 metre arasında değişen çukurlar açmış ve onları fay hendekleri olarak lanse etmiş. Hazırladıkları raporu okuduk. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz bu iş için tek kuruş para almadık. Elde ettiğimiz bulguları da kanıtlamaya hazırız" diye konuştu.

'Bizim rapor doğru'
PAÜ'nün raporunun bilimsel olmadığını söyleyen eski Afet İşleri Genel Müdürlüğü Sismoloji Şubesi Müdürü ve Erdem Yer Bilimleri Şirketi'nin hazırladığı raporun danışmanı Dr. Ramazan Demirtaş da toplantıya yazılı açıklama gönderdi. Demirtaş şu görüşü savundu: PAÜ'nün raporu, 2000 yıllarındaki bakış açısıyla hazırlanmış ve kendi içinde tutarlı olduğu için uygun görülmüştür. 13 Mart 2006 tarihli rapor ise yeni veriler ışığında farklı yöntemlerle hazırlanmış, PAÜ tarafından aktif olma olasılığının var olduğu iddia edilen fayların aktif olmadığı sonucuna varmıştır."