Denizli'yi Zengin Edecek Baş



Pamukkale’de Roma’yı imparatorluğa dönüştüren Tanrı İmparator Augustus’un bir eşi daha olmayan heykel başı bulunması arkeoloji dünyasında heyecan yarattı.

Denizli’nin turist merkezi Pamukkale’de bulunan Laodikya antik kentinde yapılan arkeolojik kazılarda dünyada eşine az rastlanır bir heykel bulundu. 250 kişilik ekibin yaptığı kazılarda MÖ 27 ile MS 14 yılları arasında yaşayan ve Roma İmparatorluğu’ndaki cumhuriyet dönemini kapatıp, imparatorluk dönemini başlatan ilk tanrı imparatoru Jül Sezar Augustus’un heykel başı bulundu. Heykelin işçilik bakımından çok değerli olduğu ve bir örneğinin sadece Roma Vatikan Müzesi’nde bulunduğu belirtildi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "7 yıldır devam eden kazılarında, işçilik bakımından şu ana kadar bulunan en önemli eseri gün yüzüne çıkardık. Roma’nın en büyük ve en güçlü imparatoru olan Augustus’un başı dünya üzerinde sergilenen başları arasında en iyisi ve değerlisi" dedi. Kazı ekibi şimdi Augustus’un 2 metrelik gövdesini aramaya başladı.

Ağustos ayının isim babası

Milattan önce 63 yılında doğan ve Jül Sezar tarafından evlat edinilen Augustus 41 yıl Roma İmparatorluğu’nu yönetti. Ödünç aldığı "Sezar" soyadı ölümünden sonra 400 yıl boyunca Roma ve Bizans tahtına oturan imparatorların kalıcı unvanı oldu. Roma şehri Augustus zamanında yeniden inşa edildi. Polis gücü, itfaiye teşkilatı ve belediye başkanlığı nı kurumsallaştırılarak kalıcı bir makam haline getirildi. Ağustos ayı, Roma takvimine göre altıncı aydı ve "Sextilis" olarak adlandırılıyordu. Augustus bu aya adının verilmesini istedi. Ayrıca ağustos ayının Jül Sezar’ın ayı temmuz (July) ile aynı gün sayısında olmasını istedi. Böylece ağustos ayı da 31 gün oldu.