Deprem Değil İhmal

İstanbul Şirinevler'de bulunan 6 katlı bina, bitişiğinde yapılan inşaat çalışması sırasında taşıyıcı kolonlarına verilen tahribat nedeniyle dün akşam saatlerinde çöktü. Binanın çökme işaretleri vermesi üzerine 30 dakika önce boşaltılmış olması can kaybını önlerken binanın 5. katındaki dairede kalan ve bilgisayarını almak için binaya giren Özkan Aysan (33) binanın çökmesi üzerine enkaz altında kaldı. Aysan arama kurtarma ekipleri tarafından yaralı olarak kurtarıldı.

Şirinevler'de Mahmutbey Caddesi 7. Sokak'ta bulunan 12 daireli 6 katlı Jale Apartmanı dün akşam saat 18.00 sıralarında çöktü. Çöken binanın altında yurttaşların bulunduğunun bildirilmesi üzerine çok sayıda ambulans, itfaiye, sağlık ve arama kurtarma ekibi bölgeye yönlendirildi.

Güler: İhmaller zinciri var
Enkaz haline gelen binanın etrafı bir anda yurttaşların akınına uğrayınca arama kurtarma çalışmaları zorlukla yürütüldü. Teknik olarak yapılan dinleme sonucunda enkaz altında bir kişinin olduğunun belirlenmesi üzerine kurtarma ekipleri yaptıkları çalışma ile Özkan Aysan adlı yurttaşı enkaz altından yaralı olarak kurtardı. Enkaz başında bekleyen yakınları Aysan'ın yaralı çıkarılması üzerine gözyaşlarını tutamadı. Aysan'ın binanın 5. katındaki dairede kalan bilgisayarını almaya gittiği sırada çökmenin meydana geldiği öğrenildi. Enkazda incelemelerde bulunan Vali Muammer Güler, bitişikteki yıkım ve hafriyat dolayısıyla iş makinelerinin binanın taşıyıcı sistemine zarar vermesinin " enteresan '' olduğunu belirtti. Güler, "İş operatöründen tutun, mühendisinden, teknik elemanından veya denetleyicisinden başlayarak bir ihmaller zinciri var. Soruşturma yapılacak '' dedi.

Topbaş suçluyu buldu
Enkazda incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş da yandaki binanın yıkım ve hafriyat çalışmaları sırasında binanın temel seviyesinin altına inilmesi ve bu arada da taşıyıcı kolonlarına zarar verilmesi üzerine çökmenin gerçekleştiğini belirtti. Yıkım için AKP'li Bahçelievler Belediyesi'nden ruhsat alan firma çalışmalarının denetlenmemesine açıklık getiremeyen Topbaş, mimar ve mühendis odalarını suçladı. Topbaş, " Mimar ve mühendis odalarının başka şeylerle uğraşacaklarına teknik mensuplarının yapılara nasıl proje yaptıklarını takip etmeleri lazım " dedi. Binanın çökmesine neden olan hafriyat çalışmasını yapan müteahhidin Halil Koçbıyıkoğlu olduğu öğrenildi.