Deprem Değil Kriz Vuruyor



Ekonominin lokomotifi inşaat ve emlak sektöründe yaprak kıpırdamıyor. Aylardır siftah yapamayan komisyoncular, birer birer kepenk indiriyor.

Son 3 ayda 400 emlakçı kapandı

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, son üç ayda 400 emlakçının işyerinin kapısına kilit vurduğunu açıkladı. Krizin en çok gayrımenkul sektörünü etkilediğini savunan Güleroğlu, “Kapanmalar da hız kesmeden devam edecek gibi görünüyor. Hiç iş yapamıyoruz. Dört ayda tek satış yapamayan emlakçılar var” dedi.

Çözümü birleşmede buldular

İzmir'de iki yıl önce 200 bin TL’ye satılan bir gayrimenkulün bugün, 100 bin TL’ye alıcı bulamadığını söyleyen Mesut Güleroğlu, şöyle konuştu: “Emlak fiyatlarında yüzde 50’ye varan düşüş yaşanıyor. Buna rağmen hiç iş yok. 3-4 ayda bir daire satılıyor. Kiralamalardaki düşüş ise yüzde 30 civarında. Çözüm olarak emlakçılar birleşme yoluna gidiyor.”

“En iyi yatırım gayrımenkul”

EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan: Şu anda kriz ve belirsizlik var. Buna rağmen gayrimenkul her koşulda en doğru yatırımdır. Birikimi olan vatandaşların, konut fiyatlarındaki gerilemeyi fırsat bilip gayrımenkule almalarını öneririm. Çünkü bu fiyatlar yazdan sonra artar. Bugünkü rakamların kat kat üzerine çıkar. Gayrımenkul, Türkiye’de vatandaşın sigortasıdır. Hükümetin de inşaat sektörünü harekete geçirmek için kaynak yaratmasını istiyoruz. Ayrıca bankalar, konut kredi faizlerini yeniden gözden geçirmeli. Çünkü yüksek.

Emlakçılar ne diyor?

Ömer Erden Canakay (33): Satışlarda yüzde 80, kiralamalarda ise yüzde   50 düşüş var. 11 aydır   tek ev satamadım. Ofisin masraflarını bile zor çıkarıyoruz. Hükümetten ekonomiye önlem bekliyoruz.

Yahya Yiğci (42): 21 yıldır bu işi yapıyorum, hiç böyle kriz görmedim. Belimizi büktü, doğrulamıyoruz. Eş dost yardımıyla ayakta durmaya çalışıyorum. Kiralamalar çok az. Geçen yıl sadece iki emlak satışı yaptım.

Uğurcan Noyaner (24): Adeta kan ağlıyoruz. Giderlerimizi ödemekte dahi zorluk çekiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, ofisi kapatma noktasına geldik. Hükümetten sektörü canlandıracak porejeler bekliyoruz.

Hüseyin Karcı (55): Emlak sektörü sürekli olarak iniş ve çıkışlar yaşıyor. Fakat   bu kez çıkış olur mu bilemiyorum? Martta dibe vurabiliriz. Kriz gittikçe derinleşecek. İşyerini kapatan çok sayıda arkadaşımız var.