Deprem için Toplanan Paralar Ne Oldu?



Hükümet, bu hafta da Meclis Genel Kurulu’nun gündemini oluşturacak Sayıştay Kanun teklifiyle, devlet kurumları ve belediyelerin kamu kaynaklarını doğru ve etkin kullanıp kullanmadığına ilişkin denetim yetkisini Sayıştay’dan alırken, MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu’ndan da Sayıştay’a görevini yapmadığı eleştirisi geldi.

TBMM adına denetim yapan Sayıştay’ın temel işlevinin hesap verebilme ve saydamlığı, kamu kaynaklarının etkin, verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Serdaroğlu, bunun yolsuzlukların önlenmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Serdaroğlu bu kapsamda, 1999 depreminden bu yana, iletişimden, şans oyunlarına kadar 11 yıldır vatandaşların ödediği deprem vergilerinin akıbetini de gündeme getirdi. 11 yıldır vatandaşın deprem vergisi altında 30 milyar TL ödediğini belirten Serdaroğlu, “Bu paralar nereye harcandı, kalan para nerede? Bunu Sayıştay dahil kimse bilmiyor. Millet 11 yıldır deprem için vergi ödüyor, ödediği 30 milyar TL ortada yok. Ama bu parayı buhar eden AKP maalesef hala iktidarda” dedi.

Yolsuzluk iddialarının en çok gündeme geldiği bir başka konunun da özelleştirme uygulamaları olduğuna işaret eden Serdaroğlu, Türk Telekom özelleştirmesini hatırlattı. Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin Lübnan’ın başbakanı Hariri’nin ailesine ait Oger firmasına 6.5 milyar dolara satıldığını ifade eden Serdaroğlu “Bu ihalenin süreci ve yaşananları madalyonun bir yüzünü oluştururken diğer yüzünü ise 6.5 milyar dolarlık satış bedeli oluşturuyor. Telekom 17 milyon abonesinden ayda 170 milyon yılda 2 milyar TL elde ediyor. Bu rakamlar Telekom'un sadece 4 yıllık sabit ücret gelirine satıldığını ortaya koyuyor” dedi. Bu ve benzeri icraatların Sayıştay, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ve Devlet Denetleme Kurulu’nca denetlenmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, “Ancak iktidar sayısal üstünlüğüne ve yandaş kadrolarına güvenerek bugüne kadar bu tür araştırmaları hep engelledi” diye konuştu.(anka)