Deprem Kredileri Uykuya Yatırıldı



İstanbul Valiliği'nin kentin deprem riskini azaltmak için Dünya Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolarlık kredi olduğu gibi duruyor. Dünya Bankası ile Türk Hükümeti arasında 2000 yılında başladığı halde koordinasyonun sağlanamaması nedeniyle anlaşması ancak 2005'de imzalanabilen kredinin siyasilerin işin içine girmesi ve rant kavgası nedeniyle kullanılamadığı ileri sürüldü. Kredinin kullanılması için oluşturulan İstanbul Sismik Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi'nin (İSMEP) başına getirilen Gökhan Elgin'in işin gereklerine uygun niteliklerde olmadığını öne süren CHP'li İstanbul İl Genel Meclisi üyesi Fethi Aybar, "İstanbul'da 4-5 büyüklüğünde deprem olunca, 'Zamanımız yok' diye ihaleye çıkacaklar. Acilen birkaç firmadan direk teklif alarak ihaleleri istedikleri firmalara verecekler" iddiasında bulundu.

Aybar, projenin direktörlüğü için verilen ilanlardan Türkçe olanında tüm elemanlar için askerliğini yapmış olma şartı aranırken, İngilizce olanda sadece direktör pozisyonu için askerlik şartından söz edildiğini belirterek, bu fark nedeniyle başvuruların kısıtlı kaldığını ve 16'ncı sırada bulunan 1998 mezunu inşaat mühendisi Gökhan Elgin'in direktör olarak seçildiğini öne sürdü. Aybar, Gökhan'ın askerliğinin doktora programı ayarlanarak tecil edildiğini belirtirken, İstanbul Vali Yardımcısı Selim Parlar, "Seçimi ben yaptım. Atama siyasi bir karardır" açıklaması yaptı.

Aybar, başvuran adayların bir kısmının önceki yıllarda şirket hissedarı oldukları için elendiklerini de belirterek, direktör seçilen Gökhan Elgin HGS İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi'nin ortağı olmasına rağmen elenmediğini öne sürdü.

Soru önergesi verildi
CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya yapılan atamanın gecikmesi ve atamada yapılan usulsüzlük hakkında soru önergesi verdi. Bakan Aksu soru önergesine verdiği cevapta, atama konusuna değinmedi ve çalışmaların iyi gittiğini belirtmekle yetindi. İstanbul'da olası bir depremde 50 bin insanın öleceği, 100 milyar dolar maddi kayıp olacağı ve 50 bin binanın tamamen yıkılacağını belirten CHP İstanbul İl Genel Meclisi Üyesi Fethi Aybar, şunları söyledi:

"İSMEP, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bugüne kadar incelemek üzere 25 okulun projesini aldı. Bu okulların ihalelerinin de 2007 yılının ikinci yarısında yapılacağını açıklıyorlar. Atanan direktör bin YTL maaş alıyor. Yanında çalışan 25 kişinin ortalama maaşları 3-4 bin YTL. Bugüne kadar maaş olarak ödenen para 1 milyon YTL'yi geçiyor. Buna karşılık hala bir çalışma yok. Dünya Bankası kredi kullanımında, 'Özel durum' bölümünde, 'Acil ihaleye çıkılabilir' deniyor. Bunlar İstanbul'da 4-5 büyüklüğünde deprem olunca, 'Zamanımız yok' diye ihaleye çıkacaklar. Acilen birkaç firmadan direkt teklif alarak ihaleleri istedikleri firmalara verecekler. Ortağı olduğu firma güçlendirme işi yapıyor. İşin başından beri sürdürülen senaryo buna dayanıyor."