Deprem Master Planı Hazırlanıyor



Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘’Antalya Deprem Master Planı’’ hazırlandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, Antalya’da olası bir depremde yıkılacak ya da hasar görecek binaların tespitini yapmak amacıyla ‘’Deprem Master Planı’’ için ön hazırlık çalışması başlattıklarını söyledi. Deprem Master Planı için Boğaziçi ve Akdeniz Üniversiteleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden destek, bazı meslek odalarından da görüş aldıklarını belirten Şahin, planı daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Antalya’da olası depremde yıkılabilecek ve hasar görecek binaları tespit edeceklerini anlatan Şahin, elde ettiğimiz envanter bilgisayar ortamına aktarılacak. Bilgiler, Coğrafi Bilgi Sistemi içinde ele alınacak’’ dedi. Şahin, Deprem Master Planı Ön Çalışması’nın bu yıl içinde tamamlanacağını, gelecek yıl da bütçesinin hazırlanarak ihale edileceğini kaydetti.

Kent adına sevindirici
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz da, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki olası bir depremde can ve mal kaybının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla yapılan ‘’Antalya Deprem Master Planı’’nın, kent adına sevindirici olduğunu söyledi. Antalya Deprem Master Planı hakkında İMO’nun görüşünü Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiklerini belirten Oğuz, ‘’Deprem Master Planı hakkında 3 üniversiteyle işbirliği yaparak, bu konudaki görüş ve önerilerimizi belediyeye sunduk’’ dedi. Deprem Yönetmeliği’nin 1998 yılında değiştirildiğini, Antalya’nın 2. derecede deprem bölgesinde yer aldığını kaydeden Oğuz, şöyle konuştu:

“Hazırlanan Deprem Master Planı’na ve Deprem Yönetmeliği’ne göre, Antalya’da 1998 yılından önce yapılan binaların tamamına yakınına ‘binanın güçlendirilmesi’ kararı çıkar. Deprem Master Planı uygulamaya geçtiğinde, Antalya kent merkezinde 50 bin bina incelenecek.’’

İnşaat sektörü hızla gelişiyor
Faiz oranlarının düşük ve döviz kurunun da aynı kalmasının insanları yatırım aracı olarak gayrimenkula yönlendirdiğini anlatan Oğuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Gayrimenkul yatırımı için Antalya, en gözde il durumunda bulunuyor. Yılda yüzde 4.18 nüfus artışı yaşanıyor. Göç, inşaat sektörünü de tetikliyor. Bu nedenle inşaat sektörü hızlı gelişiyor. Ancak inşaatlar düzgün yapılmalı. Yeni uydu kentler oluşturulmalı. Yapılar, TS 825 ısı yalıtımına göre yapılmalı. İklim koşulları çok iyi olmasına rağmen, güneş ısısından sadece su ısıtılmasında yararlanılıyor. Eğer binalar ısı yalıtımlı inşa edilirse enerji tasarrufu da sağlanmış olacak.”