Deprem Sınavı Cirosunu 4'e Katladı



1999 depreminin yerle bir ettiği kentlerden İzmit'te bir şirket vardı ki yaptığı konutlarda bir çizik bile olmadı. İzmit merkezli Eras İnşaat'ı bu yıl Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) hızlı balığı ödülüne taşıyan başarı öyküsü de depremdeki bu referansıyla başladı.

İnşaat mühendisi Erdoğan Özgün 1987'de, bankacı eşi Asumanla birlikte adını isimlerinin baş harflerinden oluşturdukları bir şirket kuruyor ve kentte çeşitli inşaat projelerine imza atıyor. 1999'daki büyük depremde ise İzmit'te yüzlerce konut ve işyeri yok olurken neredeyse hayalet kente dönen kentte Eras İnşaat, ayakta kalan az sayıdaki inşaatın sahibi olarak ortaya çıkıyor. Erdoğan Özgün, depremde büyük bir acı yaşandığını söylerken, "Şirketimizin başarısı için söylemiyorum. İnşaatlarımızın ayakta kalmasından gerçekten gurur duyuyorum" yorumunu yapıyor. O yıllarda depremle birlikte duran inşaat sektörü nedeniyle kendi projelerinin de durduğunu, çalışanlarının büyük bölümünü çıkardıklarını anlatan Özgün, ancak iki yıllık durgunluğun ardından işlerin yeniden hareketlendiğini söylüyor.

Eras'ın atılımı da 2002'de yeniden başlıyor. Özgün, "Sektörde hareket başlayınca eski kadrolarımız yeniden işe çağırarak işleri tekrar yoluna koyduk" diyor.

Şu an 7 ildeki 16 tesiste 438 personel ile hizmet veren Eras İnşaat, 2006 ve 2007 yılı İzmit Kurumlar Vergisi Rekortmenler sıralamasında ilk 100 içerisinde yer almış. En önemli partnerleri Nuh Grubu'na 20 yıldır sürekli olarak hazır beton tesisleri işletmeciliği ve inşaat hizmetleri veriyor.

Eras İnşaat, Eskişehir ile Köseköy arası hızlı tren projesi, Marmaray Projesi ve İstanbul genelindeki TOKİ projelerinde Nuh Beton'un çözüm ortağı ve partneri olarak çalışıyor. Şirket ayrıca Tüpraş, İgsas, Petrol ofisi, Akal Tekstil ve Petkim gibi bölgenin önde gelen sanayi kuruluşlarına da çeşitli inşaat işleri gerçekleştirmiş. Tesis projeleri yanında önemli miktarda bina, villa, apartman inşaatı da yapan şirketin, Toyota Plaza ve Nissan Plaza gibi projeleri de bulunuyor.
 
Perakende sektörüne giriyor

Erdoğan Özgün, 2008 yılında ise sadece inşaat ve işletmecilikle sınırlı kalmamaya karar vererek, kendi işlerinde yoğun olarak kullandıkları beton üretim taşıma ve pompalarında kullanılan ana malzemelerin satıcısı olduklarını söylüyor. Özgün, Pirelli, Şampiyon Filtre, BP ve Shell ile bayilik alarak çalışmalara başladıklarını dile getirerek Haziran ayında Adapazarı'ndaki işyerlerinde bir market kuracaklarını ifade ediyor. Özgün, "Araçlarımızda 2 bin 500 lastik döndürüyoruz. Her ay 200-300 lastik yeniliyoruz. Yağ ve filtrede de durum böyle. Hem kendi maliyetimizi artırmak için hem de yeni işlere girmek için böyle bir adım attık" diye konuşuyor.

Büyümeye devam ettikçe yurtiçinden çıkarak dış pazarları da araştırmaya başladıklarını ifade eden Özgün, "Rusya için bir ekip görevlendirdik. Kalite ve deneyim olarak bunu yapabilecek bir noktaya geldik" diyor. Suriye'den bir hazır beton tesisi kurma teklifi aldıklarını kaydeden Özgün, bir ekibin de bu teklifi değerlendirmek ve Suriye pazarını araştırmak için bu ay Suriye'ye gideceğini açıkladı.
 
Ödül sorumluluklarımızı artırdı

Bu arada TEB ödülünün motivasyonlarını arttırdığını da dile getiren Özgün, bu ödül için hem birlikte çalıştıkları şirketlerden hem de çalışanlarından ciddi destek aldıklarını anlatıyor. Özgün, "Bu ödül bize çok ciddi motivasyon sağlaması yanında yeni sorumluluklar da yükledi. Enka İnşaat gibi idealimiz olan bir firmayla aynı satırda yer almak bile bizim firmamız için onurdu. Tüm gayretimizle hızlı balık ruhunu kaybetmeden büyümemizi sürdüreceğiz ve biz de dünyaya açılacağız" diyor.
 
Nasıl hızlı balık oldu?

-          Personelde deneyim, eğitim ve sertifikaya önem verdi
-          Yönetim kadrosunun teknik bilgi ve yetenekle donanmasına özen gösterdi
-          Teknolojik altyapı yatırımlarından kaçınmadı
-          Uydu takip sistemi ve internet bağlantılı bilgisayar sistemleri ile çalıştı
-          Güçlü araç ve gereç parkı oluşturdu