Depreme Karşı ‘Hayat Kabini’

İnşaat Mühendisi Mehmet Ali Pıtıraklıtaş tarafından tasarlanan ve Metal Endüstri İnşaat ve Sanayi Limited Şirketi tarafından piyasaya sürülen “Depreme karşı hayat kabini” ilgi görüyor.

Metal Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Başaran, İnşaat Mühendisi Pıtıraklıtaş tarafından 2.5 yılda tasarımı ve hesaplamaları yapılan deprem kabininin özellikleri ile Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti.

Başaran, deprem kabinlerinin toza ve yangına karşı izolasyonlu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kabin 3 büyük, bir çocuk olmak üzere 4 kişinin kalabileceği tarzda ve 30 ton ağırlığa dayanıklı. Yan duvarları, tavan ve tabanın da çökmez diyanoleller vardır. Vinçle enkazdan rahatlıkla alınabilir. Kapı açılmadığı takdirde (devrilmesi halinde) içeriden cıvatalar sökülerek yan duvarlar açılabiliyor. Havalandırma şeritleri deprem anında folyo ile kaplı olduğundan toz geçirmiyor. Kabin içi yumuşatma yastıklarıyla döşenmiştir. Ayrıca erken uyarı sistemi bağlı olan kabinimiz, deprem başladığında fay kırıldıktan sonra önce metan gazı dalgaları geldiğinden bu dalgaların oluşturacağı ilk titreşim anını kolon demirine bağlı olduğundan sarsıntıdan 5 saniye öncesi sireni ile evdekileri ikaz eder.”
Şirketin Tekirdağ Temsilcisi Emel Başol da, kabinin piyasaya yeni sürülmesine rağmen oldukça fazla ilgi gördüğünü belirterek, İzmir başta olmak üzere çevre illerden telefon aldıklarını belirtti.
Başol, kabinlerinin deprem sırasında devrilmesi halinde bile yerle sıfırlanmadığı için hava sirkülasyonunun kesilmediğini belirterek, “Kabinde çökme olmayacağı için etrafında geniş bir yaşam alanı da oluşturacaktır. Deprem kabininde aydınlatma ve siren sistemi için 10 gün yetecek çift akü bulunuyor. Dileyenler kabine erken uyarı sistemi taktırabilirler” dedi.
Elektronik deprem uyarı sireninin otomatik olarak devreye sokulabildiğini de belirten Başol, “P2 dalgalarını (sarsıntıdan önceki metan gazı dalgaları) algılayan bu cihaz, aynı zamanda kabin içindeki 8 hatlı telefon sistemini devreye sokarak haberleşmeyi sağlar. Telefon sistemleri çökene kadar en az 2 hat S.O.S için fırsat verir. Depremden sonra 10 gün müddetle uyarı sireni otomatik olarak görevini yapar” diye konuştu.
Başol, kabine bağlanan erken uyarı sisteminin 4 şiddetindeki depremlerde devreye girdiğini de belirterek, “Kabin ayrıca kasa olarak da kullanılabilir. Hırsızların sistem kablosunu kesmesi halinde bile titreşim yüzünden otomatik olarak siren çalar. Kabin içindeki emniyet kemerleriyle içeride savrulmalar önleniyor” dedi.
Deprem kabini, 2.5 milyar lira KDV olarak satışa sunuluyor. Erken uyarı sistemi kattırmak isteyenler ise ekstra olarak 250 milyon lira daha ödüyorlar.
İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Bilgisi Anabilim Dalı’ndan uygunluk belgesi alınan Deprem Kabini ile ilgili üretici firmanın Türk Standartları Enstitüsü’ne de başvuru yaptığı bildirildi.