Depreme Karşı İstanbul'a Su Yastığı



İstanbul'da yeraltı sularının azalarak boşluklar ve çökmeler oluşturması olası depremde büyük hasarlara yol açmasını önlemek amacıyla yeraltı boşlukları suyla doldurulacak. Haliç ile Küçükçekmece arasında yüzey suyu depolama ve yeraltını besleme noktalarının tespiti ve harita çalışmalarına başlandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Marmara Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ) İstanbul Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde denizlere boşalan yüzey suları kayıplarının önlenmesi, kirliliğin çok yoğun olduğu bölgelerde görülen problemlerin çözülmesi ve yeraltı suyu rezervlerinin suni besleme yoluyla artırılması maksadıyla çalışmalar yapılıyor.

Yapılan değerlendirmelerde, ''Küçükçekmece - Haliç arasında yeraltı suyunun emniyetli çekim rezervinin altına düşmesi tehlikeli bir durum arz etmektedir. Ayrıca boşluklardaki suyun boşalması nedeniyle binalarda oturmaların meydana geleceği ve muhtemel bir depremde daha tehlikeli bir durum arz edeceği düşünülmelidir'' denildi.

Yöntem Türkiye geneline yayılacak
İlk etapta bu bölgede yürütülecek uygulamadan faydalar sağladığı takdirde yöntem Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.

Bu çalışmayla zemin mukavemeti sağlanacak, yağmur sularının arıtma tesisi yerine doğal yoldan süzülmesiyle önemli enerji tasarrufu sağlanacak ve taşkınlara karşı da önemli kazanımlar elde edilerek, yağışın yoğun olduğu dönemde akıp gidecek sular, gizli barajlarda depolanmış olacak.

Türkiye'nin deprem gerçeği
Türkiye, konum itibariyle bir deprem ülkesi. 1900 ile 2000 yılları arasında meydana gelen depremlerle ilgili bilgilere göre Türkiye'de, 7 ile 8 büyüklüğünde depremler ortalama dört yılda bir meydana geliyor.

Türkiye'de deprem oluş sıklığı ile bilgilere göre, her yıl ortalama 6 ile 6.9 büyüklüğünde bir deprem afeti yaşanırken, 5 ile 5.9 büyüklüğünde 7, 4 ile 4.9 arasında 39, 3 ile 3.9 arasında 188 deprem yaşanıyor.

Büyüklüğü 3'ten küçük olarak ölçülen sarsıntılar ise ortalama 350 kez yaşanıyor.

Depremin en az olduğu kıtanın Antartika olduğu kaydedilen bilgiler arasında. 1900'den bu yana kaydedilmiş en şiddetli depremin 22 mayıs 1960'da Şili'de yaşandığı ve büyüklüğünün 9.5 olduğu anımsatılıyor.

17 ağustos: Zamanın durduğu an
17 ağustos 1999'da saat 03.02'de başlayan ve 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminde resmi rakamlara göre 19 bin 297 kişi öldü, yaklaşık 48 bin kişi yaralandı.

Merkez üssü Gölcük olan ve '20'nci yüzyılın en büyük felaketlerinden' kabul edilen depremde ayrıca, 300 bin konut, 150 bin işyeri hasar gördü.

Depremin üzerinden 7 yıl geçti ancak İstanbul için hala nereden başlanacağı hala bilinmiyor. 30 sene içinde 7.5 şiddetinde bir depremin İstanbul'u vurma olasılığının yüzde 65 olduğu gerçeği ise sabit bir şekilde duruyor.