Depremi Unuttuk



İzmir’in öncelikli 28 sorunu belirlendi. Bu sorunlar, dün kente gelen Başbakan Erdoğan’a da aktarıldı. Ancak, 28 madde arasında depremle ilgili olarak yapılması gerekenler yer almadı.

Öncelikli yatırımlar

İzmir Valisi Cahit Kıraç, geçen hafta yaptığı toplantıda milletvekillerine İzmir’in ihtiyaçları ve yapılması gereken öncelikli yatırımlar konusunda bilgi verdi. Kıraç, benzer konuları içeren dosyayı dün İzmir’e gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Kıraç’ın dosyasında metrodan, limanlara kadar 28 projenin yer almasına rağmen, depremle ilgili tek bir projenin yer almaması dikkat çekti.

1. derece deprem kuşağı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Deprem Yönetimi Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, İzmir’in 1. derece deprem kuşağında olduğunu hatırlattı. Uluğ, bu yüzden deprem ile ilgili yapılması gerekenlerin en öncelikli ve acil konular arasında yer alması gerektiğini söyledi. "Fakat ilimizin ve ülkemizin öncelikleri arasında deprem konusunun olmadığını üzülerek görüyoruz" dedi.

Kamu binaları tehlikede

Prof. Dr. Uluğ, her şeyden önce kentin kamu binalarının depreme güvenli hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti, şöyle dedi: "Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Konak Kaymakamlığı binaları defolu olarak duruyor. Ayrıca okullar ve hastanelerin tamamının da depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda da eksiklikler var. İzmir için bunlardan daha acil konu olabilir mi?"