Depremleri Araştıran “Paleosismoloji Projesi” Aksadı



İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’de depremlerin geçmişini araştırmak ve ileride kaç şiddetinde deprem üreteceğini belirlemek için başlanılan projenin aksadığını söyledi. Sözbilir, “Paleosismoloji Projesi” kapsamında açılması gereken 2 bin 500 hendeğin sadece 500’ünün açıldığını belirtti.

Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’in haberine göre; projeye 2011 yılında başlandığını, 2023’e kadar bitirilmesi gerektiğini belirten Sözbilir, “Projeyi AFAD’da FETÖ yapılanması gerekçesiyle defalarca durdurdular. 2 yıl sonra tekrar başladı. Bu kez üniversiteler ve bilim adamları devre dışı bırakıldı. Yıllarca hendek savaşı verdik. Bilimde 2 yıllık gecikme çok uzun bir süre. O bölgelerin kırılmalarını ve geçmişini öğrenemedik” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Projenin durdurulmaması için elinden geleni yaptığını ifade eden Sözbilir, “AFAD’a defalarca mektup yazdım. Her defasında ret cevabı aldım. Cumhurbaşkanı’na mektup yazdım. Cevap alamayınca proje hazırladım ve TÜBİTAK’a başvurdum. Ancak üçüncüsünde kabul oldu. Proje 2017’de tekrar başladı. Bu kez AFAD devre dışı bırakıldı ve projeyi MTA üstlendi. Ama sadece hendek açıyor. Üniversite ve bilim olmadan hendek açmanın bir anlamı yok. Üniversiteleri ve bilim insanlarını bu projeye dahil etmek gerekir.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.