Dere Yatakları Temizlenecek ve Bodrum Kat Yasağı Gelecek



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 30 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinden sonra dere yataklarında uygulanacak radikal tedbir ve kararları, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde anlattı. Başkan Kadir Topbaş, Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmadan öncesinde parti gruplarını ziyaret ederek, hayata geçirilecek tedbirlere destek istedi.

Ahmet Selamet’in başkanvekilliğinde toplanan Ekim ayının meclis toplantısında kürsüye gelen Kadir Topbaş, bir daha sel felaketi yaşanmaması için hayata geçirilecek tedbirler hakkında bilgiler verdi. İnsanoğlunun dünyayı kötü kullanmasından dolayı yeryüzündeki karbondioksit salınımının arttığını ve ekolojik kıyametten bahsedilir olduğunu belirten Başkan Topbaş, sel sonrası ilgili bakanların katılımıyla AKOM’da bir toplantı yaparak böyle bir afetin tekrar yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri değerlendirdiklerini söyledi. Toplantıdan selde mağdur olan vatandaşlarının tazmin edilmesi kararının çıktığını ifade eden Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Büyükşehir Belediyemiz 2004 öncesinde 3030 dediğimiz yasaya göre daha dar alanları ihtiva ediyordu. 5212 yasa ile birlikte alanlarımız 3,5 misli büyütüldü ve birçok ilçe, belde, köy sınırlarımıza katıldı. İstanbul eski haliyle 603 kilometre uzunluğunda 68 dere yatağına sahipti. Bizden önceki dönemlerde yapılan dere ıslahlarının toplamı 203 kilometreyken, biz sadece geçen dönem 128 kilometre dere ıslahı yaptık. Ancak İstanbul 3,5 misli büyütülünce dere uzunlukları toplamı 1855 kilometreye çıktı. Burada özellikle dikkat çekmek istiyorum; şehir içinde 1 kilometre dere ıslahının maliyeti takriben 5 milyon TL. İstanbul’da şehir içindeki derelerin toplamı ise 500 kilometre civarında. Uzunlukla bu maliyeti çarptığınızda ıslahların bize toplam maliyeti 2,5-3 milyar TL gibi bir rakam çıkıyor. Bunun bilinmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.”

İmar yönetmeliğinde değişiklik yapılacak

İstanbul’daki sel felaketinden 7 bin işyeri ve konutun etkilendiğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir sembol haline gelen Ayamama Deresi’nin yatağında başlattıkları çalışmalar kapsamında 24 binanın imar tecavüzü yaptığını, 26 binanın yeşil alanda kaldığını, 14 binanın da dere yatığında yapıldığını tespit ettiklerini kaydetti. Ayamama Deresi çevresindeki binaların imar durumlarının tespiti için çalışmaların sürdüğünü ve kaldırılacak binalar için tebligat hazırlığının yapıldığını bildiren Başkan Kadir Topbaş, tebligat yapılan binaların malikleri tarafından kaldırılması durumunda belediyenin yüzde 20 fazla bedel alarak yıkım yapacağına dikkat çekti.

Alanda bir yandan istimlak bir taraftan da ıslah çalışmalarının gerçekleştirileceğini vurgulayan Kadir Topbaş, istimlak edilen bina sahiplerinin taşınması için TOKİ ile görüşme yaptıklarını belirtti. Dere ıslahı çalışmaları için kaynağın Dünya Bankası kredisi ve ilgili bakanlıktan sağlanacağını dile getiren Başkan Topbaş, dere yataklarındaki yapılaşmanın ortadan kalkması için imar yönetmeliğine yeni bir madde eklenmesi gerektiğini de söyledi.

Topbaş, şunları kaydetti; “Bunu size yüce meclisimize arz ediyorum. Binaların su basma seviyesini net olarak belirleyelim ve bodrum kat yasağı getirelim. Yani su basan yer 2 metreyse 2 metre yasak koyalım. Bundan sonraki imar hareketlerinde binanın tabanını taşkın basma seviyesine getirelim. Böyle önemli bir konuda Meclisimizden destek istiyorum. Bunu sadece Ayamama Deresi için değil, bütün dere yatakları için söylüyorum. Ayrıca dere yataklarındaki mevcut yapıların su basma seviyesi altında kalan bölümlerinin de bir şekilde iskandan arındırılması gerekiyor. Bu İstanbul için radikal, ama doğru bir çözüm. Yaşanan son sel felaketi mesai saatleri içerisinde olsaydı, maalesef bodrum katlarda çalışan birçok vatandaşımız da hayatını kaybedebilirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi olarak radikal karar almalıyız ki böyle sıkıntılar bir daha yaşanmasın.”