"Derelerimizi, Sularımızı, Yaşam Alanlarımızı Savunacağız"



Evrensel Gazetesi'nin haberine göre, Makine Mühendisleri Odasında basın toplantısı düzenleyen platform bileşenleri, fuarın yaşam alanlarını yok etmeye hizmet edeceğine dikkat çektiler.

Burada konuşan Dr. Nazmi Algan, özellikle 2009 yılında Türkiye’de yapılan Dünya Su Formu’nun ardından Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilen HES projelerinin doğal felaketlere yol açtığını dile getirdi.

Doğal yaşamı hızla solduran, binlerce çeşit canlının yaşam alanlarının yok olmasına neden olan HES’lerin yarattığı tahribatın geriye dönüşü, yenilenmesi mümkün olmadığına da dikkat çeken Algan, ‘Barajlar ve HES yapım Teknolojileri Fuarı’nda yaşam alanlarını yok eden şirketlerin olacağını ifade etti.

“Sermayenin talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen fuar doğal yaşamı hangi yaşamı hangi ve yol ve yöntemle sömürüleceğinin tartışılacağı bir fuardan öte bir anlam taşımamaktadır” diyen Algan, bu nedenle fuarın toplanmasını protesto edeceklerini, yaşam alanlarını savunmayı sürdüreceklerini söyledi.

Şavşat Dereleri Kardeşliği Platformundan Ali Merdan, HES alt yapısının sadece suyu değil bütün coğrafyayı cendere altına aldığını belirtti.

İlk defa bir HES fuarının yapıldığına dikkat çeken Munzur Koruma Kurulu Temsilcisi Hasan Şen de, fuara giden her kişinin daha fazla ağacın kesilmesine, bir derenin daha kurumasına neden olacağını dile getirdi.