Adana'dan Mimarlığa Bakış




'Yıldız Buluşmaları 06' kapsamında 03 Mart 2006 tarihinde Adana'da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, Adana'da üretilen yeni projelere ve yapılara odaklanıldı. Ana sponsorluğunu Kale Grubu'nun, duyuru sponsorluğunu www.yapi.com.tr'nin yaptığı etkinlikler dizisinin ilkini çok sayıda meslek insanı, öğrenciler ve çeşitli sektör yetkilileri izledi.


Adana kentinde yeni mimarlık ürünlerini açığa çıkarmayı ve kentteki mimarlık, tasarım, uygulama konularını tartışmaya açmayı hedefleyen toplantı ile eş zamanlı gerçekleşen sergi ise, yurtiçi ve yurtdışından çeşitli katılımcıların projelerini izleyicilere sundu. Sergide yer alan proje sahipleri ise şunlardı: Ahmet Vefik Alp, Alberto Campo Baeza, Steve Badanes, Cengiz Bektaş, Kerem Erginoğlu - Hasan Çalışlar, Carlos Ferrater, Greg Lynn, Eric Owen Moss, Şevki Pekin, Sema - Murat Soygeniş, Melkan - Murat Tabanlıoğlu, Emir Uras - Durmuş Dilekçi, Şevki Vanlı.

Toplantıya katılan YTÜ Mimarlık Fakültesi Arş. Gör. Serhat Başdoğan'ın toplantıyla ilgili görüşleri şöyle:

"Türkiye'deki mimari ürün ve onun üzerine tartışmaları gündeme getirmeyi amaçlayan Yıldız Buluşmaları, bu konuda yapılan çalışmalarında eksikliği düşünüldüğünde, Yıldız Buluşmaları 2006 olarak önceki yıllardan daha da önemli bir mecra. Çünkü bu yıl ilk kez stratejik bir kararla Anadolu kentlerinde yapılan ürünleri de tanımak ve tartışmak amacıyla, ilki Adana'da olmak üzere gerçekleşti. Bu yıl Yıldız Buluşmaları'nın ilk ayağı olan ve Adana Belediye Tiyatrosu'nda gerçekleşen buluşma; geçmiş buluşmaların tersine hepsi Adana'da üretim yapan sekiz mimarın projelerini yaklaşık 200 kişilik seyirci gurubuna aktarmasıyla başladı.

Moderatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Hakkı Önel'in yaptığı buluşma, Çukurova Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yeğin'in Adana'nın Kentsel gelişimini anlatan sunusuyla başladı. Birinci oturumun açılış konuşmasını mimarlık mesleğinin AB sürecinde gelişimi ve geleceği konularında Prof. Hakkı Önel yaptı. Prof. Dr. Erkin Erten'in Adana kamu yapısını anlatmasıyla başlayan sunuşlar, Y. Mimar Fethi Dağlık'ın kız öğrenci yurdu ve sosyal tesis binaları ile devam etti; Mimar Ozan Tüzün'ün Adana'da yaptığı konut ve işyeri örneklerinin ardından, Y. Mimar Zeki Yüzüak'ın endüstri yapılarını anlatması ile sonlandı.

İkinci oturum Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yeğin' in moderatörlüğünde gerçekleşti. Odil Cincaner'in eğitim yapıları ve konut örneklerini sunmasıyla başlayan ikici oturum, Mimar Oğuz Ergeç'in belediye binası örneğiyle devam etti, ardından son olarak Mimar Güniz Baykam'ın Adana'da bir yönetim binasını izleyicilere aktarmasıyla buluşma sona erdi.

Bu buluşma; Adana'da yapılan mimari ürünlerin kalitesini ortaya koyması, özellikle son dönem işler yapan mimarların kendilerini tanıtması ve bu buluşmanın mimarlık camiasının akademisyenler, profesyoneller ve öğrenciler tarafından izlenmesi bakımından amacına ulaşmış olmakla birlikte, merkez dışında da iyi işler yapıldığını görmek herkesi mutlu etti. Öğrencilerin eğitim aldıkları şehirde ürün ortaya koyan mimarları daha yakından tanıması, her iki taraf için de önemli bir kazançtı.

Ancak çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu katılımcılardan sunuşlara yönelik soruların veya eleştirilerin daha çok meslekte deneyimli kişilerce yapılması gerektiği beklentisi, merkez dışında da mimarlığın tartışılamadığını ya da böyle bir alışkanlığımızın olmadığını düşündürttü. Yine de bu alışkanlığımızın bu tip organizasyonlarla artacağını ümit ederek; periferi mimarlığında üzerinde konuşulacak kayda değer işlerin olduğunu görmek, bu tip organizasyonların önemini ve merkez dışında da yapılabilirliğini göstermiş oldu"