Akıl Almaz Kavşak



Depremde hasar gören ve yıkılmasına kesin gözüyle bakılan Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin yeni binasının inşa edileceği arsaya trafik kavşağı yapılıyor. Günde 5 bin hastaya hizmet veren hastanede görevli doktorlar, ’Binalar her an tepemize yıkılabilir" diyerek bugün protesto eylemi yapacaklarını söylediler.

Yıkılma tehlikesiyle yüz yüze olan Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin yenisinin inşa edileceği 10 dönümlük arsaya, depreme dayanıklı hastane yerine trafik kavşağı yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi, kendi nazım planında sağlık hizmetine ayırdığı araziye Üsküdar Belediyesi’nin kavşak yapmasına izin verdi. Temeli 4 Mart’ta Başbakan Recep Erdoğan tarafından atılan kavşakla, Eyüp Aksoy Caddesi’nin Ankara istikámetine doğru eski E-5’e bağlanması hedefleniyor.

Hastaneye hayır
Her an yıkılabilecek binalarda hizmet veren doktorlar ise hayatlarını hiçe sayan belediyeyi protesto için bugün eylem yapacak. Daha önce bir benzin istasyonu tarafından işgal edilen arazinin hastaneye ait olduğu mahkeme tarafından karara bağlanmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 2004’de 1/5000 ölçekli nazım imar planında hastanenin gelişme alanı olduğunu onaylamıştı. Plana göre, arazi sadece sağlık amacıyla kullanılabilecek, üzerine başka amaçla bina inşa edilemeyecekti.

Ancak Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi’nin başvurusu üzerine bu kararından vazgeçerek aynı yere kavşak yapılmasına izin verdi. Görüşü sorulan III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ise kavşak yapımına karşı çıktı. Arazinin 1’inci derece tarihi eser olan hastaneye ait olduğunu belirtti. Trafik için de bir yeraltı bağlantısı yapılmasını önerdi.

Fakat Sağlık Bakanlığı, Sağlık İl Müdürlüğü ve hastane yönetiminin uğraşları Büyükşehir Belediyesi’ni ikna etmeye yetmedi. 12 binasından 10’unun depremde yıkılacağına kesin gözüyle bakılan hastane, günde 4 bin hastaya poliklinik, bin hastaya da ilkyardım hizmeti veriyor. Yıkılma tehlikesi nedeniyle hastaların ve sağlık personelinin hayatı tehlikede. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı, depreme dayanıklı monoblok hastane binasının projesini hazırladı. Proje bedeli olan 45 trilyon YTL bulundu.

Usulsüzlük yapıldı
Arsa da hazırdı, ama temel bir türlü atılamadı. Çünkü Üsküdar Belediyesi’nin imar planında burası kavşak alanı olarak gözüküyordu. İtirazlar fayda etmedi, hastane yerine 4 Mart’ta kavşak temeli atıldı. Aslında yapılan usülsüzdü. Çünkü Büyükşehir Belediyesi’nin nazım planında arazi hala sağlık için ayrılmış gözüküyordu. Ancak Büyükşehir Belediyesi, 17 Mart’ta Üsküdar Belediyesi’nin uygulama imar planını onayladı. Kararı aynı gün alelacele belediye meclisinden de geçirdi. Böylece çalınan minareye kılıf bulunmuş oldu.

Doktorlardan eylem
Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde bugün doktorlar "Kavşağa hayır" eylemi yapmaya hazırlanıyor. Günde 5 bin hastaya bakan doktorlar, "Bağlantının başka yerlerden yapılması mümkünken neden arsa üzerinde ısrar edildiğini anlamakta zorlanıyoruz. Daha deprem olmadan binalar yıkılmaya başladı. Depremde zarar gören binalar her an tepemize yıkılabilir. Yeni monoblok inşa edilip, diğer klinikler oraya taşınabilirse bu sorun halledilebilir" diyorlar.

Personel ve hastaların hayatı hiçe sayılıyor
Üsküdar Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar planına uymak zorunda değil mi?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kendi kendi imar planını hiçe sayarak, Üsküdar Belediyesi’nin imar planını neden onayladı?
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın kararları belediyeleri bağlamıyor mu?
Arsa istimlak edilmeden kavşak ihalesi nasıl yapıldı?
Hastanenin İstanbul’da beklenen depremde yıkılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Personel ve hastaların hayatı neden umursanmıyor?
Yer değiştirmek olanaklı iken kavşağın sözkonusu arsaya yapılmasında neden ısrar ediliyor.

AKP’lilerin tıp merkezinin önündeki kavşak taşınmıştı
Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin arsası kavşakla istila edilirken, AKP milletvekili Ali İbik ve AKP Beykoz İlçe Başkanı Ahmet Batu’nun sahipleri olduğu Dudullu’daki tıp merkezinin önünde biten tünelin çıkışı, 5 milyon YTL’lik ek bütçeyle değiştirilmişti. Sabah Gazetesi’nin haberine göre, Dudullu kavşağıyla birlikte bitme aşamasına gelen tünel, tıp merkezinin önündeki yolu ikiye bölünce projede değişiklik yapıldı ve yıkıldı. Tünel çıkışı 100 metre uzatılarak taşındı.