Derince’de Devler Yarışı



Hürriyet Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün haberine göre, teklif veren gruplar arasında Sabancı Holding, Esas Holding, Akfen, Limak gibi büyük grupların yer aldığı öğrenildi. Tekliflerin değerlendirilmesinin ardından, açık artırmanın bir hafta sonra yapılacağı belirtiliyor.

TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait Derince Limanı’nın özelleştirme öyküsü 2004’e uzanıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı “İşletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirme kapsamına aldığı liman için ilk kez ihaleye 2007’de çıktı. Akfen Holding, Türkerler İnşaat, Global Altyapı, Çelebi Holding-Kocaeli Sanayi Odası Ortak Girişim grubu ve Limak İnşaat teklif verdi. Açık artırma sonucunda ise en yüksek teklifi 195 milyon 250 bin dolarla Türkerler Ortak Girişim Grubu’ndan geldi. Grup ayrıca limanı modernleştirmeyi ve kapasitesini artırmayı da taahhüt etti.

Özelleştirme iptal oldu

Ancak Liman-İş sendikası, özelleştirmeye karşı dava açtı. Danıştay, Derince Limanı ile ilgili imar planı çelişkilerini dikkate alarak, bu özelleştirmeyi iptal etti. Bu sürede imar planlarını değiştirerek belediyeden ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan onay alan Özelleştirme İdaresi ihale için 10 Aralık’ta teklif alacağını açıkladı ancak daha sonra bu tarih ertelenerek, 16 Ocak olarak değiştirildi. Dün akşam saatlerinde ise son teklif mektupları alındı. Türkiye’de yaşanmakta olan siyasi ve ekonomik tartışmalara rağmen teklif süreci ertelenmedi. Limana talipler de Türkiye’nin önemli şirketlerinden oluştu. Teklif veren firmalar arasında Sabancı Holding, Esas Holding, Remzi Gür, Akfen, Ceynak, Limak, Kolin İnşaat’ın yer aldığı öğrenildi.

Eylemler sürüyor

Özelleştirmeye karşı çıkan Liman İş Sendikası, dün de liman önünde eylem yaptı. Başkan Önder Avcı, “Özelleştirmenin getirdiği tek şey zulümdür” dedi.

Derince Limanı’nın tarihi 1900 yılına uzanıyor. Anadolu Bağdat Demiryolları Kumpanyası’na verilen bir imtiyazla inşaatı başlayan liman 1904’te işletmeye açılıyor. 1999 depreminde zarar gören liman 422 bin metrekare alana sahip.