Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri Sahiplerini Buldu



Tasarım kültürünü yaygınlaştırmak, ürünlere tasarımla katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandırmak amacıyla hayata geçirilen ve TURQUALITY Programı dahilinde düzenlenen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in himayelerinde, 21 Ekim Salı günü Antrepo 3’te düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nde ön elemeyi geçen 293 endüstriyel tasarım ve 24 kavramsal projeden 39 tanesi “İyi Tasarım Ödülü”ne, 11 tanesi “Üstün Tasarım Ödülü”ne, 4 tanesi de TURQUALITY Tasarım Ödülü’ne değer bulundu. Bir kavramsal proje ise “Kavramsal Tasarım Ödülü”ne layık görüldü.

12 sektörden toplam 386 ürün başvurusu oldu

Lansmanı 30 Mayıs 2008 tarihinde yapılan ve başvuruları 1 Eylül 2008 tarihinde sona eren “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”ne toplam 12 sektörden, ürün tasarımında 386, kavramsal tasarımda ise 58 ürün başvurdu. Yapılan ön elemenin ardından, ulusal ve uluslararası önde gelen markaların oluşturduğu toplam 293 ürün ve 24 kavramsal proje ön elemeyi geçti. Projeye en fazla katılım ise, mobilya; ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları; yapı gereçleri ve ambalaj sektörlerinden oldu.

 

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’ne başvuran tasarımlar, aralarında Nokia baş tasarımcısı Eero Miettinen’in, geleneksel biçimleri çağdaş bir yorumla uygulayan bir seramik sanatçısı olarak tanımlanan Heykeltıraş Alev Ebuzziya Siesbye’in, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Tasarım Bölümü Bölüm Başkanı John Heskett’in ve bugüne kadar çok sayıda tasarım yarışmalarında kabul edilen çalışmaları için 18 adet ABD ve uluslararası patente sahip Virginia Teknik Üniversitesi Tasarım bölümü öğretim üyesi Prof. Ronald B. Kemnitzer’in de bulunduğu ulusal ve uluslararası seçkin uzmanlardan oluşan toplam 29 jüri üyesi tarafından değerlendirildi.

TURQUALITY® Tasarım Ödülü

“İyi Tasarım Ödülü”; “Üstün Tasarım Ödülü”, “TURQUALITY Tasarım Ödülü” ve “Kavramsal Tasarım Ödülü” olmak üzere 4 kategoride ödüllerin verildiği gecede, TURQUALITY Tasarım Ödülü’ne, Airfel markasıyla, Hulusi Neci’nin tasarladığı Kalemkumanda Universal Klima Kumandası”, Tautmann markasıyla Mehmet Ataman, Stefan Lippert, Ozkan Işık ve Wolf Giebel’in tasarladığı Hasta Transfer Sedyesi, Jumbo markasıyla yarışan Minas Çolakyan’ın tasarladığı Çaydanlık Takımı, Arçelik markası tasarımcılarından Fuat Arı ve Soner Ilgın’ın tasarladığı Arçelik Divide anda Cool Buzdolabı – Bölünebilir Soğutma teknolojisi değer bulundu.

 

TURQUALITY® Tasarım Ödülü, Üstün Tasarım Ödülleri’ni alan tasarımlar arasında yapılan yeniden değerlendirme sonucunda, Türk markası taşıyan en iyi tasarımlara veriliyor.

Projeler “Design Turkey” Logosu Taşıyacak

4 ürünün almaya hak kazandığı TURQUALITY Tasarım Ödülü dışında 39 proje “İyi Tasarım Ödülü” ile 11 tanesi ise “Üstün Tasarım Ödülü” ile derecelendirildi. Buna ek olarak, gelecekte endüstriye yön gösterecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, üretim için programa alınmamış tasarım projeler de “Kavramsal Tasarım Ödülleri” başlığı altında değerlendirildi. Bu ödüle de “Triton Uyarı ve Kılavuz Sistemi” projesi ile genç tasarımcılardan Hakan Gürsu, Alper Karadoğaner, Muzaffer Koçer, Çağdaş Sarıkaya ve Sözüm Doğan sahip oldu.

 

“İyi Tasarım Ödülü”, “Üstün Tasarım Ödülü” ve “TURQUALITY Tasarım Ödülü”ne değer bulunan tüm ürünler, projenin gücünü “Design Turkey” logosu ile ürünlerine taşıyarak, ürünlerinin tasarım değerini ulusal ve uluslararası arenada belgeleyebilecek; sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da markalaşma fırsatını yakalayabilecek.

TURQUALITY® Programı dahilinde Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun işbirliği ile düzenlenen “Design Turkey Tasarım Ödülleri”, nitelikli tasarımları teşvik ederek Türk endüstrisinin stratejilerine yön verirken, toplumda tasarımın farkındalığını da yükseltmeyi hedefliyor.

Sergi, 2 Kasım Cumartesi günü sona erecek

Ön elemeyi geçen projelerin görülebileceği Antrepo 5’teki sergi, 2 Kasım 2008 tarihine kadar devam edecek. 22 Ekim tarihinde de, aralarında Nokia Tasarım Direktörü Eero Miettinen, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Tasarım Bölümü Bölüm Başkanı Prof. John Heskett’ın da bulunduğu dünyaca ünlü tasarım uzmanlarının katılımıyla “Tasarım: Bilinç, Strateji ve Başarı” konulu konferans düzenlenecek. Tasarımcılar, tasarımın firma ölçeğinde nasıl başarı getirdiğini ve ulusal ekonomi ve endüstrinin gelişimine nasıl katkıda bulunduğunu başarı hikayeleriyle ortaya koyacak.

Üstün Tasarım Ödülleri'nin Sahipleri:

Kamusal ve Ticari Ürünler

GridA YÜKSELTİLMİŞ MODÜLER ZEMİN
Marka: AKIN NALÇA MODULER SPACES
Üretici: MAKİSAN İNŞ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. - DEMO DEKORASYON
Tasarımcı: AKIN NALÇA


Yatırım Ürünleri

MAESTRO SERİSİ İŞ MAKİNESİ
Marka: HİDROMEK
Üretici: HİDROMEK LTD.
Tasarımcı: HAKAN TELIŞIK, ÖMER AYDINKAL



Mobilya

GULL KANEPE
Marka: ALPARDA
Üretici: ALPARDA MOBİLYA ÜRETİM VE PAZARLAMA LTD. ŞTİ.
Tasarımcı: AZİZ SARIYER

BLACK DIAMOND MOBİLYA
Marka: ILIO
Üretici: DEMİRDEN TASARIM MİMARLIK İNŞAAT TURİZM TİC. LTD. ŞTİ.
Tasarımcı: ŞULE KOÇ, DEMİRDENDESIGN

BERGERE OTURMA BİRİMİ
Marka: AUTOBAN
Üretici: DE LA ESPADA
Tasarımcı: SEYHAN ÖZDEMİR, SEFER ÇAĞLAR

NO.8 BERJER
Marka: ADNANSERBEST
Üretici: ADNAN SERBEST
Tasarımcı: ADNAN SERBEST

ARC ÇALIŞMA MASASI
Marka: ALPARDA
Üretici: ALPARDA MOBİLYA ÜRETİM VE PAZARLAMA LTD. ŞTİ.
Tasarımcı: AZİZ SARIYER



Yapı Gereçleri

İSTANBUL KOLEKSİYONU BANYO ÜRÜNLERİ
Marka: VİTRA
Üretici: ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Tasarımcı: ROSS LOVEGROVE

THEA BLU ANAHTAR ELEKTRİK ANAHTARI-PRİZ
Marka: THEA
Üretici: VİKO ELEKTRİK VE ELEKTRONİK ENDÜSTRİSİ SAN.VE TİC. A.Ş.
Tasarımcı: MİRZAT KOC DESIGN

MOD KOLEKSİYONU BANYO ÜRÜNLERİ
Marka: VİTRA
Üretici: ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Tasarımcı: ROSS LOVEGROVE


Elektronik Ürünler

FCL-CROSSLINE X2 LAZER DONANIMLI ÖLÇME, İŞARETLEME EL ALETİ
Marka: SOLA
Üretici: SOLA-MESSWERKZEUGE GMBH, AUSTRIA
Tasarımcı: MELİH GÜRLEYİK, SEYMAN ÇAY