Destek İsteyen Ar-Ge Merkezi En Az 30 Kişi İstihdam Edecek



Buna göre, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında, Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilebilecek en az tam zaman eş değer Ar-Ge personeli sayısı 30 olarak belirlendi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, daha önce yasal sınırı 50 olan bu sayıyı küçük ve orta ölçekli firmaların talepleri doğrultusunda 30'a çekme ihtiyacının ortaya çıktığını ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; Bakanlığının bu ihtiyaca cevap vermek üzere gerekli çalışmaları süratle başlattığı ve Ar-Ge Merkezi Belgesi almak için yasal sınırın altına çekilmesi yetkisinin Bakanlar Kuruluna verildiğini kaydetti.

Bugün yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla artık 50 Ar-Ge personeli çalıştırma gücü olamayan firmalara bu imkanın sağlandığını belirten Işık, 30’un altında Ar-Ge personeli çalıştıran firmalar için de 5746 sayılı Kanunda sağlanan benzer destek ve muafiyetlerin sağlandığı Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Ar-Ge faaliyetlerinin sürdürülmesi için gerekli her türlü şartın sunulmaya devam edeceğini bildirdi.

Işık, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Şu an Bakanlık olarak 159 firmamıza Ar-Ge merkezi kurma belgesi verdik ve bu değişiklikle de bu sayının önümüzdeki dönemde katlanarak büyüyeceğini ümit ediyoruz. İlgili Kanun kapsamında Ar-Ge merkezi kuracak firmalarımıza yaptıkları Ar-Ge harcamalarının tamamının kurumlar ve gelir vergisi hesaplanmasında indirime tabi olması, doktoralı personel için yüzde doksan diğer personel için yüzde seksen gelir vergisi stopaj teşviki, sigorta primi işveren hissesinin yarısının Maliye Bakanlığınca karşılanması ve damga vergisi gibi istisnalardan yararlanacaklardır. Ayrıca bu Ar-Ge Merkezlerinde geliştirilen projelere Bakanlık ve TÜBİTAK tarafından hibe destekler verilecektir. Ar-Ge ve inovasyona sağladığımız bu teşvikler eminim ki ülkemizin sanayi profilinin yüksek teknolojili alanlara evrilmesinde ve geleneksel sektörlerimizin daha teknoloji yoğun ve katma değerli hale gelmesinde önemli rol oynayacaktır".