Deştepe Höyüğü İmara Açıldı



Aydınlılar gözünüz aydın! Seçtiğiniz belediye yönetimi, günümüzden altı bin yıl önce ilk atalarınızın yaşadığı, Aydın kentinin ilk ortaya çıktığı "Deştepe Höyüğü" nü imara açtı. "Kalkolotik (maden) çağının" sonuna ve "tunç çağının" başına doğru Aydın'da insanların ilk kez yerleştikleri, yörenin en eski höyüğünün yağmalanmasına başlandı. Aydın'da bazı zenginlere peşkeş çekilen Deştepe Höyüğü çevresinde yapımına başlanan villaların yıkımını önlemek amacıyla kalkan görevi görmesi için, bir de "Höyük Camisi" planlandı: Cami için bağış toplama kampanyası sürüyor.

İzmir 2. Koruma Kurulu, yaklaşık on yıl önce kent merkezine 1.5 kilometre uzaktaki bu höyüğü 1. derece arkeolojik SİT bölgesi ilan etmişti. Günümüzde kentin Kemer Mahallesi içine giren, şimdilerde Dedekuyusu denilen Deştepe Höyüğü, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç 'un Aydın'da yeni kurduğu koruma kurulunun bir kararı ile 3. dereceye çevrildi. Bu değişiklikten yararlanan Aydın Belediyesi de yöreyi iskâna açtı. Höyük çevresinde mantar gibi lüks villalar yükselmeye başladı.

Deştepe Höyüğü halkı yüzlerce yıl sonra ikinci yerleşme yeri olarak bugünkü kente bitişik Tralleis antik kentine taşınmıştı. Bu kentten çıkan mimar Antemios, Miletoslu İsidoros ile birlikte İstanbul'daki görkemli Ayasofya Kilisesi'ni yapmışlardı. Kentlerinden böylesine önemli bir mimar çıkması ile övünen Aydınlılar, zeytin ağaçlarının çevrelediği höyüğün tam tepesine yüksek enerji hattının bir direğinin dikilmesine de seyirci kalmışlardı.

Burdur-Hacılar ve Konya-Çatalhöyük yerleşmelerini bulan İngiliz arkeolog James Mellaart , 90m. çapında ve 12m. yüksekliğinde, yörenin bu en eski höyüğünde ilk arkeolojik araştırmayı yapmış, sonrasında çeşitli Türk ve yabancı arkeologlar da incelemelerinin ardından bazı makaleler yayımlamışlardı.

Bazı Aydınlılar, hemşerileri ve milletvekilleri olan Bakan Koç'un arkasına sığınan belediyenin bazı zenginlerin höyük çevresinde villalar, olası engellemeye karşı da cami yapmasına izin verdiğini öne sürüyorlar. Belediyenin görkemli Deştepe Höyüğü'nü "deşip" "tepe tepe" kullanmasında Bakan Koç'un rolünün olmadığına inanmak istiyoruz. İnancımızın doğruluğu, ancak Kültür ve Turizm Bakanı Koç'un da Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe 'nin Acarkent'te yasadışılığı önlemesinde gösterdiği cesaretin benzerini uygulaması ile kanıtlayabilir düşüncesindeyiz. Aksi halde!