Dev Akvaryumda Balık Kalmadı!



Eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok zamanında yapılan 35 metre uzunluğundaki Türkiye’nin en büyük akvaryumlarından birisi olan akvaryum, bakımsızlık nedeniyle mikrop yuvasına döndü. Açıldığı dönemde 3 bine yakın deniz canlısını barındıran ve 600 bin liraya mal olan akvaryum belediye başkanının değişmesiyle kaderine terk edildi. Akvaryum içinde 3 bine yakın deniz canlısı pislik nedeniyle telef olurken, suyun kirliliği bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Dev akvaryum, Keçiören’ne bağlı Etlik semtindeki Fatih Sultan Mehmet Parkı yenileme çalışmaları kapsamında 2007 yılında yapıldı. Eski Keçiören Belediye Başkanı AKP’li Turgut Altınok tarafından yaptırılan ve 600 bin TL’ye mâl olan akvaryum, görkemli bir açılışla yurttaşlarla tanıtıldı. “Deniz canlılarını ancak belgeselde görebilen çocuklar ve denizseverler” için yaptırılan dev akvaryum, 35 metre uzunluğunda ve 150 ton su kapasitesiyle Türkiye’de bir ilk. 13 türde, toplam 671 deniz balığı, yine 13 türde 2 bin 230 omurgasız canlının bulunduğu akvaryum nüfusu Türkiye’nin denizlerinden toplanarak, özel donanımlı araçlarla Ankara’ya getirildi. Akvaryum, içme suyuna deniz tuzu eklenmesi ile elde edilen suyla dolduruldu. Akvaryumun genel temizliği ise geçtiğimiz yıla kadar dalgıçlar tarafından düzenli bir şekilde yapılıyordu.

Anlayış da değişti

Yapıldığı ilk dönemde özellikle akşam saatlerinde yoğun ilgi gören akvaryum, sadece Etliklilerin değil yakın semtlerden gelen yurttaşların da dikkatini çekiyordu. 29 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanının değişmesiyle birlikte akvaryuma yapılan bakım da azaldı. AKP’li Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın göreve gelmesiyle birlikte, balıklar bakımsızlık ve suyun kirliliği nedeniyle öldü. Caddenin ortasında bulunan, çevre bilincine ve göz zevkine uymayan akvaryumda şu an yalnızca birkaç balık bulunurken, akvaryumun camları da yosun ve pislikten görünmüyor. Yurttaşlar, akvaryumun içinde bulunduğu havuzun pis suyundan kaynaklanan koku nedeniyle akvaryumun yanına bile yaklaşamıyor. 600 bin liralık dev akvaryum parkın ortasında atıl bir biçimde bırakılmış durumda. Keçiörenli yurttaşlar da, belediyenin akvaryumla ilgilenmesini bekliyor.

Havuzdaki su kirli

Keçiören’in diğer birçok havuzunda olduğu gibi dev akvaryumun içinde bulunduğu havuz da, kirli suyuyla dikkat çekiyor. Kirli suyun içerisinde insan sağlığına zararlı, patojen mikroorganizmalar bulunabiliyor. Kirli suyun çeşitli yollarla kullanılması sonucunda tifo, dizanteri, sarılık, kolera gibi bulaşıcı hastalıklara yol açtığı biliniyor. Uzun zamandır temizlenmeyen havuzun yanı başında bir de çocuk parkı bulunuyor. Yurttaşlar, kirli havuzun çocukları için ciddi anlamda tehdit oluşturduğunu söylüyor.



‘Kıskançlık olabilir’

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye’nin her yerinde AKP’nin yönetimindeki belediyelerin yaptığı yatırımların birçoğunun anlamsız olduğunu belirterek, kaynakların verimli kullanılmadığını vurguladı. Sûni göletlerle, su oyunlarıyla ve havuzlarla belediye bütçesinin çarçur edilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Bingöl, “Meydanlar yok ediliyor, o meydanlara semaverler yapılıyor. Bu yapılar estetikten ve çağdaş mimariden uzak yapılardır. Akvaryum gibi anlamsız ve çağdaş özellik taşımayan yapıların atıl vaziyette bırakılması normaldir. Bunlar son derece bakım isteyen ve pahalı uygulamalardır” diye konuştu. Bingöl, akvaryumun çürümeye terk edildiğinin altını çizerek, yatırımı yapanın da yatırımı atıl vaziyette bırakanın da AKP’li yönetim olduğunu söyledi. Bingöl, şöyle konuştu:

“Eski AKP’li belediye başkanının yaptığını yeni gelen AKP’li başkan rantabl bulmuyor ya da farklı bir anlayışla değerlendiriyor. Bir diğer önemli ihtimal de iki belediye başkanı arasındaki ‘kıskançlık’ olabilir. Örneğin, Sincan’da daha önceki AKP’li belediye başkanı tarafından alınan 300 işçi, yeni AKP’li belediye başkanı tarafından işten çıkarıldı. İşsiz kalan yurttaşlarımızı yine CHP sahiplendi. Keçiören’de yapılan da bu yaklaşımın aynısıdır. Sonuç olarak, belediye başkanları duruma kişisel yaklaşıyor.”

‘Kaynak israfına devam ediliyor’

Eski CHP Keçiören Belediye Başkan Adayı ve aynı zamanda bir Keçiörenli olan Taner Güner, akvaryum projesinin sokağa atılan bir yatırım olduğuna işaret ederek, “Akvaryumun içerisine renkli akvaryum balıkları yerine deniz türevi çipura, kefal, levrek gibi tezgâhta satılan balıklar konulmuştu. Bu komik bir durumdur” dedi. Güner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yeni gelen Belediye Başkanı Mustafa Ak, burayı atıl bırakarak kapatmak düşüncesinde olabilir. Ak’ın, Altınok dönemini insanların hafızasından atmak istediğini düşünüyorum. Turgut Altınok Belediyesi’nin yaptığı yatırımlar yeni yönetim tarafından ilgi görmüyor. Akvaryuma ilgi gösterilmemesi, halk tarafından tepkiyle karşılanıyor. Böyle bir yapı daha düzgün kullanılabilir. Parka yeşil alan yerine böyle bir akvaryum yapılıyorsa ona göre davranmak gerekir. Kaynak israfına devam ediliyor.”