Dev Anıtın İhalesi Önümüzdeki Hafta



Karşıyaka'da yer sorunu nedeniyle, yaklaşık 1.5 yıldır bekleyen dev "Dünya Anıtı" projesi 18 Temmuz'da ihaleye çıkıyor. CHP'li Belediye Başkanı Cevat Durak, Nafiz Gürman Mahallesi'nde yapılması planlanan anıtın 1 milyon YTL'ye mal olacağını söyledi. Toprak, su ve ateşi sembolize eden 3 el figürü üstüne oturacak 50 metrelik anıt kentin pek çok noktasından görülebilecek.

Anıtın yapılacağı 10 bin metrekarelik alan, kime ait olduğu bilinmeyen cebel arazi çıkınca, proje uzun süre sekteye uğradı. Belediye, Kasım 2004 tarihinden itibaren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Müdürlüğü ile görüşmeler yaparak, söz konusu arsanın tapularının kendilerine devredilmesini istedi. Milli Emlak Müdürlüğü'nün, 1.5 yıl sonra Karşıyaka Belediyesi'nin talebine olumlu yanıt vermesiyle devir için gerekli işlemler yapıldı. Son olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da projenin hayata geçirilmesi için arazi sorunun çözümü konusunda gerekli imzaları attı.

Proje için ihale hazırlıklarına başlayan belediye, ihale tarihi olarak da 18 Temmuz'u belirledi. İhalenin sonuçlanmasının ardından, dev anıtın yapımına başlanacak. İhale kapsamında dev anıtın çevre düzenlemeleri de yapılacak. Anıtın çevresini çepeçevre saran bir seyir terası oluşturulacak. Dünya figürünün ekvator bölümü olarak adlandırılan bu kısma asansör ile çıkılacak. Bu proje ile Karşıyaka, hem yeni bir prestij mekanı hem de piknik alanlarının da yer aldığı bir sosyal tesis kazanmış olacak. Gece ışıklandırması da yapılacak anıt ilçenin görünümüne de önemli bir katkı sağlayacak.