Devlet Başkanları 'Su' için İstanbul'a Geliyor



İstanbul'da 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu'na 20 bin kişinin katılacağı açıklandı. Foruma, Mısır, Güney Kore, Ekvador, İran, Azerbaycan gibi ülkelerin devlet başkanlarının yanı sıra Japonya, Hollanda ve Monaco prensleri de konuk olarak geliyor.

5. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenecek 'Devlet Başkanları Zirvesi', yerel idareler ve su ilişkisi konusunda da tarihi bir buluşmaya sahne olacak. Yerel idareleri su konusunda acil önlemler almaya ve bazı kriterleri yerine getirmeyi taahhüt etmeye çağıran 'İstanbul Su Mutabakatı' forumda imzaya açılacak.

'İstanbul Su Mutabakatı'nın ilk adımı, geçen yıl 22 Mart'ta kutlanan Dünya Su Günü'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından atıldı. Mutabakat metninin son taslağı, 14-15 Şubat 2009 tarihinde yapılan I. İstanbul Su Forumu'nda hazır hale geldi. Dünyanın önemli kentlerinden olan Lyon, Marsilya, Paris, Rotterdam, Strasbourg, Stuttgart, Viyana, Zaragoza, Brisbane, Chicago ve İstanbul champion city olarak mutabakatı imzalamayı kabul eden şehirler arasında. Bu şehirlerin belediye başkanları da forumda hazır bulunacak.

Pek çok ilki barındıracak olan 5. Dünya Su Forumu, Yeşil Forum Girişimi ile de farklılık oluşturacak. Yeşil Forum uygulamasının hedefi, organizasyonun bütün aşamalarının çevreye olabilecek olumsuz etkisini minimuma indirmek. Organizasyon ekibi bunu sağlayabilmek için etkinlik esnasında üretilen katı atık miktarının, enerji ve su sarfiyatı ile zararlı kimyasalların azaltılması gibi konularda önlem almış durumda. Ayrıca foruma katılan her katılımcı için de Çevre ve Orman Bakanlığı organizasyonuyla bir ağaç dikilecek.