Devlet İş Başa Düşerse Santral Yapacak



Devlet, elektrikte karanlık tehdidiyle karşı karşıya kalınırsa özel sektörü beklemeden piyasaya girecek ve santral yatırımı yapacak. Sabah, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, önceki gün Bakanlar Kurulu'na sunduğu "Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" taslağını açıklıyor. Tasarı, elektrikte, kısa süre sonra ortaya çıkacağı belirtilen arz yönlü krizi önlemek için özel sektör yatırımlarını teşvik ediyor, bu gerekçeyle gerektiğinde devletin de yatırım yapmasının önünü açıyor.

- Devletten yatırım sinyali: Devlet, elektrikte arz açığının oluşması durumunda yeniden santral yatırımı yapacak. Tasarıya göre Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ), elektrik arz-talep dengesinin ortaya çıkardığı gereklilik çerçevesinde yeni üretim tesisleri kurabilecek, kiralayabilecek ya da işletebilecek.

- Rüzgar esecek Devlet kazanacak: Birden fazla şirket, rüzgâr santrali yapmak üzere aynı bölge ya da aynı trafo merkezi için lisans başvurusu yapması durumunda Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), ihaleye çıkacak. Üretilecek her birim elektrik başına devlete (TEİ- AŞ'a) en yüksek katkı payını teklif ve taahhüt eden şirket, ihaleyle belirlenecek.

- Üretim de özelleştirilecek: EÜAŞ'ın sahip olduğu kömür santralleri hızla özelleştirilecek. Santraller, özelleştirme programın alınsa bile yönetimleri, Enerji Bakanlığı'nda kalacak. Santrallerden elde edilen gelirler, enerji sektörü yatırımları için kullanılacak.

- Yatırımcıya destek: (Üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi yatırımcılara) Üretim tesislerinin işletmeye giriş tarihlerinden itibaren 2013 yılı sonuna kadar iletim sistemi sistem kullanım bedellerinde yüzde 50 indirim yapılacak.