Devlet 'Mağara Köy' Sakinlerini Taşıyor



Halk arasında 'mağara köy' olarak bilinen köyde yaşayan vatandaşların mağarada yaşamı sona eriyor. Batman Valisi Yılmaz Arslan, Kürtçede 'anasız' anlamına gelen eski ismi 'Beda' olan Çayüstü köyünü ziyaret ederek, mağarada yaşayan köy sakinlerinden Hüseyin, Fatma Ekinci çifti ile görüştü.

Ziyaretin sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Arslan, yeni yerleşim yerinde de incelemelerde bulunduklarını ifade ederek, "Ilısu Barajı tamamlandığında köy tamamen su altına kalmayacak, ancak köyü daha yüksekte güzel bir yere taşıyacağız. Bu konuda hazırlıklar tamamlanmış durumda. O zaman bu köyden olup da Batman'da değişik yerlerde ikamet etmek zorunda kalan 60'ın üzerinde aile de yeni yerleşim yerine taşınacak. İnşallah önümüzdeki yıl köyün inşasına başlayacağız" dedi.

Foto:Foto: Yılmaz Ekinci (AA)Mağaraların turizme açılması

Vali Arslan, aileler yeni yerleşim yerine taşındıktan sonra bölgeyi turizme açmayı planladıklarını anlatarak, "Köy baraj gölünden etkileneceği için vatandaşları daha güvenli yerleşim yerlerine taşıyacağız, mağaralarda ise gelecekte ili ziyaret eden turistlerin hizmetine açacağız. Belki bugüne kadar mağarada yaşamanın kahrını çeken vatandaşlar artık para kazanarak, sefasını sürecek" diye konuştu.

Batman Turizm ve Tanıtım Derneği (BATDER) Başkanı Emin Bulut, Vali Arslan'ın köyü ziyaret etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, temennilerinin bu tür yerlerin Batman'da ekoloji turizme açılması, doğal alanların genişletilmesi, tarihi ve kültürel şekilde değerlendirmesi olduğunu vurguladı.

Köy muhtarı Mesut Ekinci ise yeni yerleşim yeri tamamlandığında köyü o bölgeye taşıyacaklarını belirtti. "Gerçi mağaralarımız güzel. Kışın sıcak, yazın serin. Ancak çocuklarımız peşimizden gelmediği için mecburen taşınacağız. İnsan kendi mekanından kolay kolay kopamıyor; ancak yukarıda yapılacak köy daha güzel olacaktır. Okullar, sağlık ocağı ve camisinin olacağı belirtildi. Çocuklarımız da yanımızda olur" diyen Ekinci, 67 hane olarak müracaatta bulunduklarını, kredi ile yeni köyde ev sahibi olacaklarını belirtti.