Devlet Nükleer Santrala Ortak Olacak



Enerji Bakanlığı nükleer santral yatırımında Hazine payı ile ortak olma projesini rafa kaldırdı. Rusya ile yapılacak anlaşmada Elektrik Üretim A.Ş’nin (EÜAŞ) ortaklığıyla santralin yapılması planlanıyor. Ayrıca Türkiye Elektrik Taahhüt A.Ş.’nin de bu elektrikten satın almasına ilişkin garanti vermesi bekleniyor. Rusya ile nükleer santraldan üretilecek elektriğin fiyatının 12 sentin altına indirilmesi için pazarlık yapılacak. Çünkü nükleer santralin elektrik fiyatı Japonya’da 8, Avrupa’da ise 5 sent.

Mersin’e inşa edilmesi planlanan nükleer santral yatırımı için Rusya ile gerçekleştirilen ön temaslarda yatırımın şekline ilişkin taslak oluşturulmaya başlandı. Bu hafta içinde Türkiye’ye gelmesi beklenen 15 kişilik Rus heyetiyle görüşmelerde fiyat pazarlığına girilmesi bekleniyor. Her iki ülkenin nükleer santral yatırımı olan ülkelerdeki elektrik fiyatlarını incelediği öğrenildi. Rus tarafının 12-13 sent/kwh fiyat aralığında pazarlığı sürdürdüğü öğrenilirken, Türkiye’nin bu fiyatı daha da aşağı çekmek için kolları sıvadığı kaydedildi. 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, daha önce bu yılın ilk çeyreğinde nükleer santral ihalesinin yapılacağını açıklamıştı. Ancak, sürecin yılın sonunda tamamlanması bekleniyor.