Devlet Su İşleri Gökçek'i Uyarmış

Ankara susuz günler yaşarken Devlet Su İşleri'nin (DSİ), Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i, 2004'te resmi yazıyla, ortak toplantılarda da sözlü olarak uyardığı ortaya çıktı. Eski bir DSİ yetkilisi, "Gökçek bürokrasiye gömüldü, yazışmalarla zaman kaybetti" değerlendirmesini yaparken, Gökçek, "ideolojik" diyerek iddiaları reddetti.

İzmit Yuvacık Barajı'nı işleten Thames Water Şirketi Türkiye Direktörü Evren Köprülü'nün, 2000'de Ankara'da su kıtlığı yaşanacağı konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni uyardıklarını, ancak dikkate alınmadıklarını açıklamasının ardından gözler Gökçek'e çevrildi.

Gerede'ye başlansın
DSİ Gökçek'i ilk olarak 17 Haziran 2004'te resmi yazıyla uyardı. Yazıda, "Ankara'nın su sıkıntısı çekilmemesi için acilen Gerede sisteminin inşaatına başlanılması" zorunluluğu dile getirildi.

Daha sonra DSİ ile belirli aralıklarla yapılan toplantılarda uyarıldığı belirtilen Gökçek, iddiaya göre Ocak 2007'den itibaren dönemin DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ve ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan'la bu kurumların teknik kadrolarıyla bir araya gelmeye başladı. Toplantılarda Kavşakkaya Barajı'nın yapımı, yeraltı sularından istifade, Doğanözü Barajı projesine 2007'de başlanmasına karar verildi.

Yıllar sonra başlandı
Durumun ciddiyeti karşısında 28 Şubat 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Ankara'ya su temini zirvesinde Gerede projesinin uzun zaman alacağı değerlendirilerek Kızılırmak'tan yılda 167 milyon metreküp su getirilmesi karara bağlandı. Böylece Gökçek'in 2004'ten beri ağırdan aldığı belirtilen projelere 1 Mart 2007'de başlandı.

'Uyarsa ne olur, uyarmasa ne olur'
Köprülü'nün iddiaları için, "Bana böyle bir yazı intikal etmedi. Şirketin iddiası. Uyarsa ne olur, uyarmasa ne olur. Planlamayı DSİ yapacak, dışarıdaki su şirketi değil" diyen Gökçek, DSİ'nin uyarıları konusunda da şunları söyledi: "DSİ, bize Gerede sistemini yapmamız için 9 ay önce yetki verdi. Biz 4 yıldır yetki istiyoruz. Suyu getirme görevi belediyeye değil, DSİ'ye aittir. Bir eski DSİ Genel Müdürü çıkmış ipe sapa gelmez sözler söylüyor. Adam ideolojik yaklaşıyor."

Gökçek'e su protestosu
Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha, "Su kesintileri, salgın hastalıkları da getirecek" dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin önünde toplanan Halkevleri üyeleri, Ankara'da uygulanan "su kesintilerini" protesto ederek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i istifaya çağırdı.