Devletin Lojman Kavgası!



Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bakanlar Kurulu’nun Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin aldığı kentsel dönüşüm kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından, şunları söyledi:

“Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili kentsel dönüşüm projesi konusunda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararda, proje ile ilgili daha iyi araştırma ve inceleme yapılması, belediye ve mimarlar odası gibi ilgili tüm tarafların görüşlerinin alınarak yeniden değerlendirilmesi isteniyor. Kararda, burasının Cumhuriyetin ilk yıllarından beri kurulan sembol bir yer olduğu belirtiliyor. Biz mahkeme kararına uyacağız. Tarafların görüşlerini alarak yeniden plan hazırlayacağız ama projeden vazgeçmeyeceğiz. Mahkemenin uyarılarına göre hareket edeceğiz.

Ama sularını keseceğiz

Sorunu daha çok oradaki lojmanlarda oturanlar yaratıyor. Üçte biri boşalttı, diğerleri kalmaya devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararını Danıştay verdi, lojmanlarda oturanların büyük bir bölümü de Danıştay personeli. Uyarılarımıza rağmen lojmanları boşaltmadılar. Kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği için biz şimdi oradaki lojmanların elektrik ve suyunu keseceğiz. Bu konuda yetkimiz var. İsterlerse bu durumda oturmaya devam etsinler. Biz uzun süredir çıkmaları için bekliyoruz zaten. Ama artık son aşamaya gelindi.”

Aylardan beri tartışılıyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk toplu konut projesi olan ve 1946’da yapılan Saraçoğlu Mahallesi’nin yenilenmesi aylardan beri başkentin en önemli tartışmalarından birini oluşturuyor. Büyük bölümü kamu lojmanı olan mahallenin boşaltılarak, binaların bazılarının yıkılması, bazılarının yenilenerek sosyal tesis ve alışveriş merkezine dönüştürülmesi projesi, bakanlıkla mahalle sakinleri arasında krize neden olmuştu.